Zaterdag

Vanavond inkorven voor de jonge duivenvlucht, ze hebben daarmee een extra dagje recuperatie gehad van de afdeling en dat is een mooi initiatief. De oude duiven zitten in Issoudun, dat wordt hier een seminationaal concours.

Mijn jonge duiven worden – als alles meezit – maandag gescheiden. Eerder scheiden had geen zin, want daarvoor moeten eerst voldoende koppeltjes gevormd zijn. Hier traint alles eenmaal daags, dat wordt na het scheiden 1 uur voor de doffers en 1 uur voor de duivinnen. Tonen voor de vlucht doe ik niet, want na enkele vluchten weten ze toch wel wat er gaande is. Door de jaren heen heb ik geleerd dat duiven erg slim kunnen zijn.

Zo kreeg ik deze week tegelijkertijd vier blaadjes van Het Spoor der Kampioenen (juni + juli) en twee van de Gouden Duif in de bus. Absurd met die post tegenwoordig. Ik weet niet of anderen hetzelfde ervaren, maar hier gaat het al een half jaar zo.

België

Ik ben in mijn leven al vaak in België geweest voor duiven. Twee hokken bezocht ik tot mijn grote spijt niet, namelijk die van Gaston van de Wouwer en Nick & Roger Thijs. Van Gaston zitten heel wat topduiven en nazaten die nationale vluchten wonnen. Vader en zoon Thijs blonken al jaren uit op de snelheid en halve fond, maar nu ze hun zinnen ook op de dagfond hebben gezet, zijn ze ook daar moeilijk te kloppen.

Gaston is gestopt en daar is rechtstreeks van de bron dus niet meer aan te geraken. Van Thijs wordt schijnbaar alleen nog op PIPA geveild en die gaan inmiddels voor stevige bedragen van de hand.

Gaston en Leo Heremans – waar ik wel ben geweest – waren superliefhebbers. Zo kwam ik ook graag bij het echtpaar Gust & Mit van Hove-Uytterhoeven en Dirk van Dyck. Fijne mensen en liefhebbers die het écht in de vingers hadden.

Van Leo en het echtpaar uit Putte had ik destijds een dure duif aangeschaft, maar wel een goede. Johny Jonckers uit Drieslinter had het ook in de vingers. Daar haalde ik ook een duif en dat was beslist ook een goede.