In oplossingen denken

Wanneer ik dit schrijf gaan onze duiven op zaterdag de mand in. Een goed initiatief, vind ik. Op de website van Zuid-Holland valt te lezen dat ze het vliegprogramma gewoon een week langer rekken.

We moeten vandaag de dag meer in zulke oplossingen denken in plaats van problemen. Het weer wordt namelijk steeds grilliger.

Je kan hierop inspelen door de vrijdag, zondag of maandag toe te voegen als losdag. Hierdoor kan het vliegprogramma intact blijven. Een andere oplossing is minder duiven in de mand bij warm weer en dubbele drinkgoten, wat de Belgen reeds doen.

We moeten de duivensport levend zien te houden en daarvoor moet men in mijn ogen niet langer jongen toestaan op de nalijn, om zo het jonge duivenspel te beschermen. Richt desnoods in september en oktober taartvluchten in voor degene die elk jaar te laat zijn of voor de laatkwekers.

Begin half juni met een soort van vitesse prijsspel voor jonge duiven met vluchten van 100-200 km en ga vervolgens half juli verder. Men wordt dan eerder wakker geschud en zal hun jongen eerder op moeten leren. Willem – 75 jaar oud – zegt dan: “Als ik het kan, waarom de rest niet?!”