Op naar zaterdag

Code geel qua wind zit erop. Zoals verwacht kostte de zuidwesterstorm hier enkele goede duiven. Of ze in de draden hangen of ergens in de kop van het land zitten; Joost mag het weten.

Van duiven die je verliest hoor je amper nog, die lijken in rook op te gaan. Ik ben zeker 50 oude en jonge duiven kwijtgeraakt. Eén daarvan werd aangemeld. Geen zijn uit zichzelf teruggekomen.

Als je er veel hebt kan je er natuurlijk ook veel verliezen, maar Brabant, Oost-Brabant en Limburg zitten dit jaar wel echt in de hoek waar de klappen vallen. De lossingen tegen en in de middag dragen hier ook aan bij. Schijnbaar wil men daar niet van leren. “Bij een zuidwestenwind zijn de duiven zo thuis”, wordt geredeneerd, maar aan de concoursduren te zien klopt dat soms van geen kanten.

De jonge duiven heb ik uiteindelijk niet meegegeven. Toen men de beloofde extra wedvlucht veranderde in een trainingsvlucht, was mijn goesting weg. Zuid-Holland had wel een wedvlucht en die lijkt goed te zijn verlopen. Hier gaan de jongen zaterdag naar Quiévrain, mits men daar niet ook aan gaat sleutelen, natuurlijk.

Brabant 2000 gaat zaterdag naar 634 km (bijna 680 km voor de verste afstand), omdat Zeeland dit nu eenmaal nodig vindt. Normaal was het 595 km en dat is ver genoeg. Issoudun (550 km) leek me nog beter, maar Zeeland lijkt tegenwoordig baas te zijn over Brabant. Het lijkt een kopwind te worden, dus zomaar 9 à 10 uur vliegen voor Brabant. Geen enkel probleem, maar daar nog midfond vluchten voorsteken van 488 km voor de verste afstand gaat nergens over.

Een vliegprogramma opstellen wat behoud van de duiven tegemoet komt – oftewel vitesse tussen de dagfond in – lijkt maar niet te lukken. De aantallen duiven op de dagfond in Brabant, Zeeland, Oost-Brabant en Limburg raken amper nog de 1.500. Daaraan kan je zien dat we niet goed bezig zijn met de oude duiven.

Hier nog één vitesse vlucht en drie dagfond vluchten, al zal de laatste dagfond waarschijnlijk niet doorgaan wegens onvoldoende deelname.

De start van het jonge duivenseizoen is dus zaterdag. Laten we hopen dat het een mooi seizoen mag worden voor iedereen zonder al teveel verliezen.