Valse start

Vorig jaar werden wij gedupeerd bij de start van het jonge duivenseizoen. Quiévrain (143 km) werd Bierges (93 km) en telde zo niet mee voor de nationale kampioenschappen wegens te korte afstand. Zo stonden wij dus al meteen met 1-0 achter op de rest van Nederland.

Oorzaak: men had zogezegd niet kunnen opleren. Er waren echter drie prima kansen daartoe. Sterker nog, zelfs ik heb nog meegedaan omdat het prachtig weer was. Helaas kiest een bepaalde groep er liever voor om maar te gaan roepen dat de vluchten moeten worden ingekort, omdat ze hun duiven niet op tijd klaar hebben.

Uiteindelijk heeft het ons oude bestuur de kop gekost. Stuurde je een appje dan kreeg je steevast geen antwoord, een beetje alsof ze het zelf veel beter wisten. Dat is trouwens nog steeds zo, terwijl het enige wat ik wil is meedenken of om opheldering vragen.

Nu kwam er met alle geluk van de wereld een interim-bestuur dat een ongelooflijk grote achtergelaten puinhoop moest oplossen, vlak voor het nieuwe seizoen. Iedereen was vol goede hoop, zij gaven immers aan niet meer aan het vliegprogramma te sleutelen. Ook werd er een extra jonge duivenvlucht beloofd.

Die ‘extra vlucht’ werd gisteren dus om zeep geholpen, vermoedelijk door geklaag. Men kon onlangs nog Duffel en Geel spelen, die super verliepen. Zelf heb ik ze wel opgegeven, maar ik denk niet dat ik meedoe als vrijdag blijkt dat het pas zondag lossen wordt in verband met het weer. Was het een wedvlucht, dan gingen ze wel 100% mee.

Nu wil men volgende week in de midweek een extra opleervlucht inlassen. Ik voorspel dat de animo hiervoor vanwege het weer (26 graden) minder is dan men verwacht. Ik vrees daarmee voor Quiévrain volgende week zaterdag, oftewel de start van het nationale vliegprogramma. Men is ertoe in staat die wederom in te korten naar Bierges, oftewel wéér 1-0 achter op de rest van Nederland.

Is er dan iets veranderd ten opzichte van voorgaande jaren? Nee, ik vrees van niet. Men trapt jammer genoeg steeds in dezelfde valkuilen.

Wil je voor aankomend weekend toch jonge duiven in de manden krijgen, dan moet je ze op de zaterdag inkorven. Op zaterdag lossen kan je immers vergeten, voor de zondag wordt veel beter weer voorspeld.

De laatste opleervlucht besloot men ook op zaterdag in te manden en die kende een prima verloop van de jongen op zondag. Dus ja, waarom per se twee nachten mand voor jongen die voor het eerst in de korf zitten?

Overigens hebben alle Belgen al 200 km gevlogen met hun jongen, een groot deel zelfs al 300 km (Melun). Ook zij hadden hun verliezen enkel aan het begin van het seizoen.

Hun jongen zijn niet ouder of jonger dan die van ons, ook daar kunnen ze pas per 1 januari ringen. Waarom ze hier in Nederland dus altijd zo moeilijk doen met de start van het seizoen, zal ik nooit begrijpen.

Mijn jonge duiven zijn in ieder geval al 20x weggeweest. Bij mensen zoals Willem de Bruijn – die binnenkort toch ook de 75 aantikt – zeker niet minder. Waar een wil is, is een weg. Andersom valt er ook elke dag een nieuw excuus te verzinnen om niet met je jongen te willen rijden.