Start van de jongen

Zaterdag beginnen wij met de jonge duiven. Zoals het er nu uitziet wordt het zondag pas beter weer. Flexibeler was dan ook om de jongen pas op zaterdag in te manden voor de zondag.

Twee nachten mand is op zich geen probleem, ze leren dan drinken in de mand. Beter was wel dat men vooral op de eerste vluchten niet meer dan 20 duiven in de mand stopt, dan gaan ze veel sneller drinken.

We kunnen wel raden waar de wind vandaan komt. Met dit wisselvallige weertype is het haast altijd westzuidwest. In mijn ogen worden er veel meer duiven verspeeld bij een westzuidwestenwind dan een oost- of noordoostenwind. We hebben dat dit jaar aan den lijve ondervonden. Het pamperen van de jongen de laatste jaren heeft hier ook aan bijgedragen.

Ik ben blij met de dubbele sectoroverwinning van afgelopen weekend na dit vervelende seizoen. Ik heb vele felicitaties mogen ontvangen, waarvoor dank. Het geeft elke keer weer een kick wanneer er vroege duiven vallen. Wanneer die recht uit de vlieglijn komen en haast de valplank eraf vliegen, dan weet je dat het goed zit.

Toch blijft dit altijd afwachten. Vroeger was men verplicht te melden met een dagfond vlucht, maar sinds die meldplicht verdwenen is weet je het pas zeker wanneer de laatste inzending binnen is op Compuclub.

Er zijn verenigingen die – ook al is de vlucht al om 10.00u ‘s afgelopen – pas na 21.00u de duiven insturen op Compuclub. Ik heb veel afdelings- of NPO-vluchten gewonnen, maar minstens even vaak strandde ik uiteindelijk op de 2e of 3e plek. Je hebt ook wat geluk nodig om in een brede afdeling de 1e te pakken.

Tot nu toe won ik in het samenspel dit jaar 6x de 1e prijs en in het rayon 4x de 1e. De mensen die hier vliegen weten hoe moeilijk het is om hier de 1e prijs te pakken in het rayon.

Beter was dat het spelgebied in de lengte werd verdeeld, dan komen de duiven in de flanken binnen wanneer het oost of west is en zijn de kansen eerlijker verdeeld. Kan dit niet, dan blijf ik voorstander om zoveel mogelijk afdelingen gezamenlijk te lossen. De spreiding is dan veel eerlijker en beter en is er geen dominantie van de mega-inkorvers.