Adviezen, adviezen

Heel Nederland en België werden uitgesteld en hadden op zondag prachtige concoursen. Brabant 2000 en Zeeland daarentegen kregen schijnbaar wél een positief advies van het IWB om op zaterdagmiddag te lossen en dat hebben we geweten ook. Her en der nog veel duiven achter en ze kwamen compleet verregend thuis. Je zou toch verwachten dat men met Grand Prix-vluchten uniform te werk gaat, zeker als het op zondag prachtig weer is.

Vorig jaar had ik een aanvaring omdat ik zei dat niemand bij het IWB verstand heeft van duiven. Het werd me kwalijk genomen, vast terecht. Toch begrijp ik het niet; men gaf met 30 graden een positief advies om de duiven – die al meerdere keren waren verreden – om 13.00u alsnog de warmte in te jagen. Gevolg: ze lagen haast overal dood in het hok.

Je wil dan wel eens een uitspraak doen, gerechtvaardigd of niet. Dat men iets dergelijks afgelopen weekend overdeed, laat zien dat er weinig lering uit getrokken is. Na het middaguur moet je geen vluchten boven de 400 km meer lossen.

Bas en Willem maakten er in afd. 5 weer een show van. Jan Timmermans kende ook een mooie vlucht, hij won met twee nestzusjes de 2e en 3e NPO (tevens de 2e en 3e over de gehele lossing van afd. 9-10-11). De overwinning was voor Henk Douna, die ietwat los wist te vliegen.

Beide nestzusjes zijn 75% Super Rossi nazaten en 25% Millennium koppel. De duif die nu de 3e NPO won, werd vorige week ook al 3e NPO op de dagfond. Beide duiven werden vorig jaar mei gespeend.

Bas is en blijft een stuntman met superduiven. Ik ben dan ook blij dat ook in zijn overwinnaar het Millennium koppel terugkomt, aldus Bas zelf. Hij is eerlijk genoeg om dit te vermelden.

Richard van de Haterd won de 5e en 6e NPO Sens in Oost-Brabant. In zijn eerste duif zit ook Embregts-Theunis bloed. In de 1e NPO Châteaudun van Zeeland zit ook Super Rossi bloed.

Jan Hooymans komt zowaar handen tekort om zijn nationale overwinningen in België te tellen. Deze keer won hij de 1e nationaal Tulle jaarlingen.

We gaan langzaamaan weer opbouwen en dat is nodig ook als je duiven elke week in een diep dal worden geduwd. Vele hebben niets met een oost- of zuidoostenwind. Ik heb juist niets met west- of zuidwest, simpelweg omdat de ligging hier dan niet gunstig is. Eigenbelang, maar zo steekt onze sport nu eenmaal in elkaar 😉