Onderweg naar?

Ik heb 40 duiven ingekorfd voor Ch√Ęteaudun, maar het is afwachten of ze daar wel worden gelost. Voor zondag wordt beter weer voorspeld, maar in het verleden kwam men altijd liever dichterbij dan dat men tot zondag bleef staan.

De jonge duiven zijn deze week slechts één keer op pad geweest. Een lichte adeno uitbraak plus een hevige verkoudheid bij mezelf liggen hieraan ten grondslag.

Na enkele dagen NPO-mix en Prestavit raakten ze er weer bovenop, daarom gaan ze maandag gewoon weer op pad. Op zondag rijd ik niet meer met de duiven, die dag besteed ik tegenwoordig aan mijn gezin.

Mijn jonge duiven zijn inmiddels 20x weggeweest en zouden zo meekunnen. Ik doe enkel mee aan klokvluchten, wat betekent dat ze voor het eerst op 6 juli meegaan. Ze zien er perfect uit, maar dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteit.

Er lopen elk jaar ook wat jongen bij uit aangeschafte duiven. Af en toe zit daar iets leuks tussen, maar vaak vallen die het jaar erop alsnog door de mand. Goede duiven bijhalen is nu eenmaal niet zo gemakkelijk.

Ik ben de laatste 30 jaar op de beste hokken van Belgi√ę en Nederland geweest en heb daar getracht jongen uit nationale winnaars, Olympiade duiven en 1e prijswinnaars in groot verband te kopen. Zelfs daarmee valt het niet altijd mee. Ik werd overal netjes behandeld, maar eenieder kweekt nu eenmaal meer slechte dan goede, ikzelf ook.

Zo zitten wij onder de rivieren in afdelingen waarin de duivensport hard terugloopt. De concoursen worden kleiner en de uitdagingen verdwijnen. Wij wonen kort aan de grens met Belgi√ę en hier werd vroeger altijd veel gepoold op de oude en jonge duiven.

Zolang ik me kan herinneren Рen ik heb sinds 1977 duiven Рwerd er alleen op de vitesse, midfond en het jonge duivenspel gespeeld met als uitschieter nationaal Orléans, omdat daar veel prijzen te winnen waren.

Alle leden boven de rivieren werden toen nog als puntenspelers beoordeeld, want ‚Äėdie gaven alles mee wat pluimen had‚Äô, terwijl men hier met de kleine korf kwam. De Belgen hebben dat nog lang over ons Nederlanders gezegd, maar ook daar zijn de rollen inmiddels omgedraaid. Daar ben je met 100 jonge duiven nu een kleine speler.

Hier hebben de dagfond en overnachtfond nooit echt geleefd en dat zal zo blijven, vrees ik. Je ziet dat aan de geringe deelname in Brabant 2000. Megahokken kende men hier niet eens. Nu is er een enkeling die meer dan 100 duiven inkorft.

Deze week was ik dus flink verkouden, dat gaf wel de ruimte om eens wat duivenkranten door te nemen. De Duif komt eens per 2 weken met twee krantjes tegelijk. De post spaart die op, denk ik.

Op PIPA staan bij de Season Final 2 nog twee jonge duivinnen. Eén uit de Millennium-lijn, lichte inteelt. Ik heb daar zelf een goede zus van.

Daarnaast één uit een kruising zoon Millennium koppel x kleindochter Witbuik, die zelf ook een 1e NPO won en 4e nationaal Asduif werd. Een volle zus won hier afgelopen jaar de 3e NPO Melun.

De duif die in de tussenstanden als 3e nationaal Asduif staat, is overigens een kruising zoon Millennium koppel x dochter Witbuik.