Tevreden?

Ik krijg regelmatig de vraag of ik tot nu toe tevreden ben.

We hebben zeven klokvluchten gehad. In de vereniging won ik 6x de 1e tegen gemiddeld 1.100 duiven, in het samenspel 3x de 1e tegen gemiddeld 2.600 duiven en in het rayon 2x de 1e tegen gemiddeld 4.000 duiven. Daarnaast 2x top 10 Brabant 2000.

Tevreden ben ik nooit, dat hoef je me eigenlijk niet eens te vragen. Beter was het dat de vraagstellers hun eigen prestaties ook eens voor het voetlicht brachten.

De jonge duiven hebben hun chipring om gekregen en een paratyfusenting gehad. Ik sla die nooit over, maar iedereen moet zelf weten wat hij doet. Ze zijn nu zo’n 10x op pad geweest. Zoals gezegd, mocht er nog onheil komen zoals adeno of een hittegolf, dan hebben ze hier alvast voldoende ervaring opgedaan.

Of ik die ook ontsmet na de vlucht? Ja, wat dacht je dan. Ik wil een heel seizoen top spelen met de jongen en niet een paar vluchten. Ik ben de laatste die mensen overtuigt om helemaal niets te doen. Ik geloof daar namelijk niet in. Liefhebbers die dat verkondigen zijn vaak alleen bezig hun duiven aan de man te brengen. Die zijn zogezegd oersterk en hebben niets nodig.

Bij de oude duiven is het snel weer inkorven geblazen. Er gaan deze week 14 duiven naar de dagfond. Wij hebben zes dagfond vluchten, dus ik ga niet meteen alles op de eerste vlucht riskeren.

Het seizoen is nog lang en laat de jaarlingen eerst maar eens goed in orde komen. Er is een groot verschil tussen duiven die het kunnen en duiven die het niet kunnen. Duiven die het wel kunnen maar nog niet top zijn, zullen je ook op de dagfond niet verrassen.

Duiven die top zijn op vluchten van 450 km kunnen op dagfond vluchten van amper 100 km verder plots door de mand vallen. Die kaap van 500 km is toch een hele andere discipline.

Zo is iedereen hier in Brabant 2000 al heel wat jaarlingen kwijt. Ik schreef daar deze winter al over. Het niet verder kunnen spelen dan 350 km bij de jonge duiven breekt onze jaarlingen nu op.