Sens

Aanstaande zaterdag is de eerste NPO-vlucht, al dreigt die in het water te vallen als je de weersvoorspellingen bekijkt. Maar goed, het is nog lang geen zaterdag.

Lin Tao liet weten dat hij in China de 7e prijs had gewonnen van een taaie one loft race met een 50% Verkerk x 50% Embregts-Theunis duif. Peter Crans won op zijn beurt top 10 in de afdeling met een 50% Embregts-Theunis duif.

Mijn buurman is met mijn duiven naar De Weerd gegaan voor een controle. Ze hadden lichte coccidiose en dat is in mijn ogen een echte mandbesmetting. Voer in de mest, uitgekotst door sommige duiven in een vochtige omstandigheid.

Hier zijn de hokken gortdroog en 6 weken geleden kon men in de verzamelde mest van 2 dagen niets vinden. Vandaar dat ik zeg een pure mandbesmetting.

Als je dus besluit om je duiven niet te ontsmetten na de vlucht, dan moet je wel zeker weten dat zij niet met andermans duiven in één mand zitten. Sommige liefhebbers lijken het namelijk niet zo nauw te nemen met de gezondheid van hun duiven.

In de vereniging van Bas en Willem (Afdeling 5) gaan de manden mand voor mand vol en de overnachtduiven zitten apart van de programmaduiven. In onze vereniging heb ik dat ook eens aangekaart. De overnachtjongen worden meestal niet verduisterd en gaan dan hevig in de rui tussen onze verduisterde jongen. Met twee nachten mand weet je wel hoe het er dan uitziet.