national-millennium-NL20-2002219

2023 zit er nu echt op

Zaterdag was de laatste huldiging, ditmaal van de Olympiade duiven. Het was er één zoals het hoort: niet te langdradig, volop eten en om 17.30u huiswaarts. Ik zat aan tafel met Willem, zijn hokverzorger en enkele mensen uit Afdeling 9. Geen praat tekort, dus.

Seizoen 2024 kan nu dus echt beginnen. De kweek verliep super. Het hok loopt vol, misschien zelfs te vol. Ik wil de eerste vlucht met 100 jongen aanvangen, die me dan al 100% aanstaan. Vandaar dat ik er genoeg kweek en dus ook wat tegenslagen kan opvangen.

Fouten die je in de winter maakt, moet je in de zomer bekopen. Het dan nog rechtzetten is moeilijk, omdat het vliegseizoen daarvoor simpelweg te kort is. Bij ‘fouten’ denk ik bijvoorbeeld aan het:

  • Niet kuren en enten in het najaar tegen paratyfus (met afwisselende producten);
  • Te laat beginnen of te vroeg stoppen met verduisteren;
  • Kweken uit de vliegduiven ja of nee;
  • Opnieuw terugkoppelen van de vliegduiven ja of nee;
  • Bij thuiskomst van de eerste zes vluchten onvoldoende begeleiden;
  • Te fanatiek willen starten;
  • Veranderen van voer of verluchting tijdens het seizoen (dit doe je beter in het najaar).

 

Ik haal zelf nooit jongen bij in het seizoen. Elk jong dat hier loopt, is hier gekweekt. Je weet immers nooit wat voor milieu je op je hok haalt, al komen ze van de beste speler die er is.

Vroeger startte ik zo vroeg mogelijk met het opleren van de jonge duiven. Inmiddels weet ik dat dit verloren moeite is. Nu begin ik dus na half mei. Ze gaan dan wel meerdere keren per week weg en mand voor mand los, oftewel met 16 duiven tegelijk.

Ik maak daarbij redelijke sprongen. Het eindstation is 30 km en daar ben ik na 5x opleren. Op die plek gaan ze daarna nog wel een keer of tien los, waaronder meerdere keren duif voor duif.

Dit één voor één lossen neemt veel tijd in beslag, maar dat heb ik er graag voor over. Ik neem dan een uitdraai van de gekweekte jongen mee en beoordeel ze tijdens het één voor één lossen met een cijfer.

Een cijfer koppelen doe ik al jaren. Elke keer zijn er op het laatst evenveel bruikbare met een laag cijfer als met een hoog cijfer. Of ik snap er dus helemaal niets van, of uiterlijk heeft geen link met prestaties. Ik denk het laatste.

Al mijn jongen komen tenslotte uit de kweekduiven, wat betekent dat ze allemaal over goede genen beschikken. Ze zijn daarentegen beslist niet allemaal even mooi, wat dus geen betekenis heeft voor de prestaties.

Vandaag boven de blog een foto van National Millennium, een dochter van National Rossi en Olympic Millennium.