Het schiet op

De helft van de ringen zit alweer aan een pootje, dus het kweekseizoen schiet op. De vliegduiven gaan over 3 weken op weduwschap en kunnen dan alle dagen één uur los.

De eerste ronde jongen luistert al redelijk. Dit moet ook wel, want als straks de duivinnen in de middag los gaan, dan moeten de jongen weer terug binnen zijn.

Alles is een kwestie van dresseren. Zoals gezegd zit hier alles al verduisterd. Kom ik om 17.00u in de hokken, dan zit niet één jong meer in de buitenren, maar allemaal binnen in de schapjes.

De oude duiven zitten tot halverwege mei verduisterd en toch lijden de prestaties op de vitesse daar niet onder, wat bij veel andere hokken wel zo is. Ik heb hier geen verklaring voor. Veel Belgen spelen de oude duiven een geheel seizoen verduisterd.

Dat de duiven eerst een pen moeten stoten om in conditie te geraken, daar geloof ik niets van. Ik heb daar nooit enig verschil in gezien.

Hier gebeurt alles op basis van eigen ervaring, vandaar dat ik me niet laat afleiden door allerlei verhalen. Zo zal ik ook nooit in een forum plaatsnemen. Wat ik kwijt wil over wat er op eigen hok gebeurt, pen ik hier (bijna) dagelijks neer.

In een forum vragen krijgen waar ik zelf ook het antwoord niet op heb, is dus niet aan mij besteed. Ik kan alleen maar vertellen over wat ik zelf heb getest of constateer op eigen hok. Verder heb ik ook weinig verstand van al die nieuwe dingen.

Hier houd ik me elk jaar aan hetzelfde, simpele systeem. Ik laat al die verschillende mengeling- of drinkpotverhalen graag aan de concurrentie over. Datzelfde geldt voor hoe een duif eruit moet zien. De beste stuurlui staan aan wal. De meeste van die gasten kunnen hun geweldige verhalen niet met topprestaties onderbouwen.

Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Stop ze in de mand en je weet gauw wat ze aankunnen en of je het goed of fout doet.

Natuurlijk bestaat er ook nog een groep liefhebbers die ieder jaar een heel seizoen lang de wind in hun nadeel hebben of tegen een sterke concurrentie spelen. Daarmee kan ik alleen maar medelijden hebben.