17 feb Slenteren
De jongen scharrelen de gehele dag op en rond het hok. Vliegen doen ze nog niet echt, maar dat is niet erg. Duiven die niet rondvliegen, raak je ook niet zomaar kwijt. Mijn opleerprogramma voor de jongen start pas halverwege mei.
Voor de oude duiven is er ook nog ruim voldoende tijd, hun mooiste vluchten vinden in juni plaats. Tegen die tijd zijn ze heus goed ingevlogen. Oude duiven leer ik hoogstens 2x van 30 km op, daarna gaan ze mee met de eerste prijsvlucht van 100 km.
Aan officiële opleervluchten doe ik zelf nooit mee. Het seizoen is lang genoeg en elke containervlucht is een vlucht. De liefhebbers die wel elke opleervlucht meepakken, zie je meestal na enkele weken al niet meer op de uitslag staan.
Mocht ik echter een snelheidsspeler zijn, dan deed ik dit waarschijnlijk wel. Mijn helaas overleden vaste letter Sjef speelde erg hard op de vitesse en sloeg niet één opleervlucht over, zelfs niet midweeks. Het spel begon vroeger wel een stuk eerder. Ik trouwde op 23 maart en op die datum was er toen altijd al een opleervlucht.
Gang van zaken
Het is momenteel een drukte van jewelste op de hokken. Alle vliegers en kwekers liggen met jongen van allerlei leeftijden, dus elke dag moet ik wel ergens ringen. De eerste ploeg komt al buiten en gooit al stevig kleine pluimpjes.
Hier en daar zag ik al een pennetje vallen, ondanks de verduistering. Jongen die vroeg een pen stoten, heb je altijd. Bij sommige blijft het daarbij, andere gooien gewoon door. Meermaals had ik echt goede jongen die al vijf pennen hadden gestoten. Je zou denken dat die vroege stoters als oude duif deze trend doorzetten, maar dat is me nog nooit opgevallen.
De mest van de jonge en de oude duiven is super, mede dankzij de Origanum Red en de andere bijproducten. De jongen zijn zijdezacht en hebben een mooie, gezonde glans op hun verenkleed.
Zoals gezegd geef ik bij het spenen alleen BelgaMagix en geen andere medicatie. De oude duiven (vliegers en kwekers) krijgen ook niets. Alles moet zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze gebeuren. Daarnaast veel zuurstof en geen overbevolking op de hokken.
Over 4 weken ga ik met de vliegploeg op consult. Ik grijp alleen in als daaruit blijkt dat ze iets onder de leden hebben. Zo’n 20 jaar geleden gaf ik voor het vliegseizoen altijd een combikuur tegen de koppen en tricho, maar dat doe ik dus al heel lang niet meer.
In het vliegseizoen krijgen ze na twee nachten mand wel 1,5 dag iets bij thuiskomst. Tot slot gebeurt hier veel op gevoel en is het ook een kwestie van inspelen op de weersomstandigheden.