Oppassen geblazen

Ook ik haal elk jaar enkele duiven bij, maar toch blijft dat uitkijken. Je kan dit beter direct na het vliegseizoen doen, zodat je nieuwe aanwinst meteen mee kan worden gekuurd.

Veel liefhebbers ervaren weer een slechte kweek, als ik dat zo eens hoor. Bijvoorbeeld oude duiven die vermageren en zelfs doodgaan of jongen die niet uitkomen of na enkele dagen afsterven. Vaak gaat het dan om paratyfus, ook al lijken ze adeno-achtige klachten te hebben wat de mest betreft.

Ik herhaal dus nog maar eens: kuren én enten direct na het seizoen. Aansluitend de hokken flink natspuiten met Virkon S. Daarbij elk jaar van kuur en enting wisselen, dus telkens van een andere dierenarts om gewenning te voorkomen.

Veel artsen zullen het niet met mij eens zijn – zij nemen logischerwijs hun eigen producten in bescherming – maar toch lijkt afwisselen mij de beste methode. Vele liefhebbers kregen namelijk, ondanks jarenlang kuren met hetzelfde product, toch paratyfus. Meestal zonder daarna te vaccineren. Kan in mijn ogen geen toeval meer zijn.