De Duif uitreiking

Zaterdag is de prijsuitreiking van De Duif, een spektakel om mee te maken. Normaliter ga ik daar graag even naartoe, maar omdat het niet zo goed gaat met mijn rug zal ik er dit jaar niet bij zijn.

De vluchten staan snel weer voor de deur. De helft van de vliegduiven zit nu met jongen van een week. De andere helft – waar de eitjes van zijn weggegaan – valt volgende week uit.

Hier leggen alle vliegduiven twee keer, omdat ik ze graag wat langer bijeenhoud voordat het vliegseizoen begint. Op die manier raken ze goed aan elkaar gehecht.

Het loslaten vindt nog niet dagelijks plaats, maar vanaf eind deze maand wel. Jong en oud worden al wel verduisterd. Over 4 weken vindt de jaarlijkse controle van de vliegduiven plaats. Mankeren ze iets, dan grijp ik in, anders niet.

Het is allemaal een kwestie van geen fouten maken. Verder is het hopen op een omslag van het weer. Dit koude, natte weer is niet ideaal voor mij. Eigenlijk zou ik met mijn rugklachten in de winter de zon moeten opzoeken, maar dat gaat niet als je duiven hebt.

De jongen doen het goed, zolang de kromsnavel ze met rust laat. Zoals gezegd hebben zij de Rota/PMV-enting en een Belga Magix gehad. Verder om de dag Naturaline en elke dag Origanum Red en Champions Mineralenmix. Tweemaal per week voeg ik daar nog de gevitamineerde Prestavit aan toe.

Over vitamines is al veel gezegd en geschreven. Je hebt voor- en tegenstanders. Zou ik alleen snelheid spelen, dan greep ik daar wellicht zelf ook minder snel naar (al heb ik al veel Belgische snelheidsspelers gezien die wekelijks Catosal – een vitaminepreparaat – geven). Ik speel echter allround spel en wil elke week vroeg zitten. Mijns inziens kun je dan niet zonder vitamines.

De Prestavit en Octavit heb ik dan ook volgestopt met vitamines. Daarnaast doe ik nu in de kweekperiode nog elke week een zakje Belgabion (Belgica de Weerd) over elke 1,5 kg voer.

Na een zware vlucht krijgen ze traditiegetrouw een bruistablet C van de supermarkt in het drinkwater (bij thuiskomst op 2 liter water).