Harde wind

Hier zijn de eerste en de tweede ronde die overgelegd waren, gespeend. De duiven die hun eigen jongen grootbrachten, daarvan ben ik nu de tweede ronde aan het ringen.

Vroeg kweken is leuk, maar je jongen loslaten wat minder. Het waait stevig, zeker als je buitenaf woont. Jongen die van zichzelf vinden dat ze kunnen vliegen, schieten vaak gelijk de lucht in om met de wind in de rug een flink eind weg te waaien. Uiteindelijk moeten ze met een straffe tegenwind weer terug zien te keren.

Daarom laat ik zelf de eerste weken met een harde wind geen jongen los. Ze kunnen wel in een open ren, waarin ze de omgeving ook kunnen verkennen. Als er een beetje regen wordt voorspeld, gaan ze wel los. Ze vliegen dan namelijk niet meteen de lucht in.

De oude duiven gaan nu ook niet los om vleugelproblemen te voorkomen. Ze vliegen dan te hard met spieren die nog niet zijn losgeraakt van hun winterslaap. Ook bij deze categorie is er nog tijd genoeg, hun mooiste vluchten vinden immers pas in juni plaats. Tegen die tijd zijn ze vast en zeker ingevlogen.

Ik kweek zelf tot april. Mijn laatste jongen worden in de tweede of derde week van april gespeend. Vaak zitten daar wat toppertjes tussen voor de laatste vluchten. In één keer afkweken zal je mij nooit zien doen. De latere rondes zijn wat later paarrijp en vaak is er dan een geheel nieuwe motivatie op het jonge duivenhok.

Zoals eerder gezegd weet niemand wanneer en in welke maand je de beste kweekt. De mooiste kweek je vanaf maart, die jongen ogen vaak mooier dan de winterjongen.

Hier wordt alles vanaf het spenen gevaccineerd met PMV-rota. Ze krijgen dan ook meteen een Belga Magix. Later volgt nog de verplichte paramyxo-enting, een pokkenenting met het kwastje en de enting tegen paratyfus met een dode entstof. Verder alleen medicatie wanneer er een adeno uitbraak is.

Tenslotte om de dag Naturaline in het drinkwater en de eigen bijproducten over het voer. Hier moeten ze het mee doen. Wie dat niet lukt, vertrekt.