Het eerste slachtoffer

De jonge en oude duiven mogen naar buiten en dan is het ieder jaar weer wachten op de eerste aanvallen.

Hier eerst onder de jonge duiven die voor het eerst buiten waren en de dag erna werd een jaarling duivin gegrepen. Eéntje vloog de loods in en miste een halve staart. De andere werd opgepeuzeld achter de heg.

Die roofvogels zijn in staat een heel hok bang te maken, tot grote ergernis van de liefhebber. Maar goed, je doet er weinig aan. Ik ga er ook niet hele dagen als een politieagent bij staan.

Olympiade

Zondagochtend 09.00u reed ik na het verzorgen van de duiven naar Maastricht, op zaterdag kwam het er niet van. Eenmaal daar heb ik wat bijgepraat met Willem, die zichtbaar genoot van het huldigingsweekend.

Tenslotte de duif opgehaald en om 16.00u was ik weer thuis. Het leek me een geslaagd evenement. Althans, wie ik daar heb gezien en gesproken was er erg tevreden over.

Kweek

Nu de eerste jongen zijn gespeend, ben ik tevreden over de eerste ronde. Deze week worden de voornaamste koppels herkoppeld om er rond juni een streep onder te zetten. Goed is goed, ik wil de kweekduiven niet overbelasten.

Zo zijn van de beste duiven de eerste en derde leg omgelegd, de tweede leg hebben ze zelf grootgebracht. Nu worden ze dus herkoppeld en brengen ze nog drie rondes groot: twee voor het vlieghok en één voor allerlei afspraken.

De vliegduiven zijn allen de tweede leg aan het leggen. De eerste leg is één week na het tweede ei weggegaan. De tweede leg brengen ze zelf groot voor een herstartend team in Zeeland.

Ik sluit de duiven ‘s avonds altijd op in hun woonbak, totdat er eitjes zijn. Zo weet ik zeker dat alles bevrucht is. De duiven weten dat en vliegen in hun bak als ik op het hok kom. Conditioneren, noemen ze dat. Duiven kun je alles aanleren, het zijn gewoontedieren. Vandaar dat ook in het vliegseizoen alles op uur en tijd gaat, ze wachten daar gewoon op.

Duiven die verkeerd vliegen ken ik niet. Doffers die continu een andere bak opzoeken om alles overhoop te halen, worden verwijderd. Ik hou daar niet van. Bij de kwekers wordt er nooit iets kapot gevochten, daar staan 12 bakken per afdeling en er zijn genoeg mogelijkheden om te zitten buiten hun eigen woonbak.

Bij de vliegduiven staan de bakken half, zodat de duiven ervoor kunnen zitten en de partner erachter op de nestschotel. Het hoeft allemaal niet moeilijk te zijn, als het maar doeltreffend is.