Witte troep

De duiven gaan hier niet los met die sneeuw.

De jongen zitten momenteel op de grond bij de kwekers, zodat ze leren eten uit de gezamenlijke voerbak en ook de drinkpot leren vinden. De planning is om ze zondag in hun eigen hok te zetten, gewoon los met een dun laagje schelpenzand op de vloer.

Ik gooi 1 kilogram schelpenzand op 6m² vloeroppervlak en maak dat eens per 2 à 3 dagen schoon. Als het niet dik genoeg ligt, verwaait het over de vloer wanneer de duiven opvliegen. Met dit zand blijft het redelijk droog in het hok en de mest plakt niet vast aan de vloer.

Ik was op zich goed te spreken over de houtsnippers vorig jaar, maar ik wil het ook eens zonder proberen. Het kan dus best zijn dat er over 6 weken alsnog snippers in gaan, maar dat kijk ik eerst even aan. Verder niets, ook geen stro of kranten op de vloer. Des te sneller zoeken de jongen de bakken op om in te gaan zitten.

Eten doen ze uit de gezamenlijke voerbak en drinken uit de nagebootste drinkgoten. Bij het spenen worden ze met paramyxo/rota geënt. De Weerd doet dat in april – nadat alles is gespeend – nogmaals met het verplichte Colombovac.

Om de dag gaat er Naturaline in het water. Zodra ze de kleine pluimpjes gaan gooien, doe ik ook enkele keren per week Sedochol in het water. Over het voer (80% Championsmix en 20% NPO-mix) gaat elke ochtend Origanum Red en Champions Mineralenmix. Tweemaal per week doe ik daar nog wat Prestavit bij.

Ik probeer ze daarmee op een natuurlijke manier gezond te houden, minstens tot aan het vliegseizoen. Zo’n 4 weken voordat dat begint ga ik op controle, dan is er nog voldoende tijd om eventuele problemen op te lossen.

Ook dit jaar hele dagen open hok, ze kunnen af en aan vliegen en overal slenteren, mochten ze dat willen. Wat door de roofvogel gepakt wordt is pech gehad. De enige selectie is het verwijderen van individueel zieke duiven. Naar bouw kijk ik niet, dat regelt zichzelf wel op de vluchten.

Hier geen lijsten in het hok met waar ze uit komen, ik wil me nergens door laten afleiden tijdens het selecteren. Zo wil ik op voorhand ook geen favoriete duiven toekennen, want die raak je meestal als eerste kwijt.