Grote schoonmaak

Na de vorstperiode is het zaak de hokken weer eens schoon te maken, de afgelopen dagen zat alles vastgevroren.

De jongen groeien als kool en gaan er dus eind volgende week weer af. De meeste kwekers hebben al bijgelegd, wat betekent dat de hokken snel weer vol zitten.

Dit jaar wilde ik wat minder jongen kweken, vandaar ook minder kweekkoppels dan voorgaande jaren. Uit de vliegers wordt voor mezelf niet gekweekt. De kwekers zitten hier om te kweken en de vliegers om te vliegen.

Waarom minder? Nou, er is meer in het leven is dan alleen duiven. Daarnaast zal mijn rug ook niet verbeteren. Sommige zijn de weg kwijtgeraakt en denken dat het leven alleen nog om duiven of geld draait. Je moet daarin de gulden middenweg zien te vinden, denk ik.

Ik woon ernaast, maar dat wil niet zeggen dat ik meer op de hokken kom dan nodig is. Ik zie de duiven bijvoorbeeld nooit trainen, omdat dit mij niet boeit. Ik heb jaren gekend dat de weduwnaars over de grond liepen te slenteren, maar toch speelde ik even hard als wanneer ze door de lucht scheerden.

Natuurlijk wil ik hard blijven spelen, maar wel met minder duiven. De aantallen ga ik de komende jaren dus afbouwen, zodat alles behapbaar blijft. In de jaren voor 2006 hield ik 18 vlieg- en 18 kweekkoppels, dat is eigenlijk meer dan genoeg om alle vluchten mee te kunnen spelen.

Maar goed, om te kunnen winnen moet je ook weer niet te weinig jongen kweken. Toch denk ik dat als je 200+ jongen moet kweken om enkele goede over te houden, er wat schort aan je kweekhok. Het is tegenwoordig vrij simpel: wil je met 60 jongen starten, dan moet je er 120 kweken. De roofvogel komt eens langs en het zijn niet allemaal plaatjes die worden geboren.

Vroeger selecteerde ik de jonge duiven veel harder dan nu. Dit komt doordat het jonge duivenspel vandaag de dag te slap is om redelijk op te kunnen selecteren. Duiven die als jong niet voldeden kunnen als jaarling plots je beste zijn. Toch hebben de meeste doorgehouden jongen minstens 1x per honderdtal gevlogen. Dit is voor mij de bevestiging dat ze kop kunnen behalen en daar draait het hier om.

Selectie op gezondheid vindt hier 12 maanden per jaar plaats, ik heb er een hekel aan om duiven met medicatie op de been te houden.

Ik zie bij de jongen alleen maar vaste bolletjes mest rond de schotel, wat betekent dat de bijproducten (Origanum Red, Prestavit en Champions Mineralenmix) goed hun werk doen.

Spuitende jongen ken ik niet ook niet wanneer ze van pap naar hard voer gaan. Zouden die er wel zijn, dan werden ze samen met de ouders die ze voeden verwijderd van het hok.