Koud hè

Ik heb al vaker geschreven dat kou slechts een emotie is voor duiven. Wij mensen kunnen er slecht tegen, maar we moeten op het duivenhok ook niet als mens denken.

Hier kweken de duiven gewoon buiten en dat betekent 3x per dag de bevroren drinkpot verversen. Bevroren eitjes of doodgevroren jongen heb ik nooit gehad. De koppels die hun eigen jongen grootbrengen, hebben zelfs al bijgelegd.

De vliegduiven zijn gekoppeld en zitten allen los. Dit is elk jaar een hels karwei, maar het zit er dus weer op. Met één doffer was het even knokken geblazen. Nadat ik hem enkele keren hardhandig uit de verkeerde bak verwijderde, gooide hij de handdoek in de ring.

Bij de vliegduiven staat ook altijd alles open, dus ook daar maak ik nu tweemaal daags de drinkpot ijsvrij. Verder gooi ik dagelijks wat kortgeknipte tabaksstelen op de vloer, zodat ze wat te doen hebben en goed aan hun bak gewend raken door het slepen ervan.

PIPA

Op PIPA staan nog 14 jongen uit het allerbeste wat ik heb zitten. Aan huis is daarvan niets te koop. Ik doe dit eenmaal per jaar om ook hier alles te kunnen blijven bekostigen.

Ik wil mijn topduiven niet als legkippen gebruiken. Ze leggen voor eigen gebruik immers al vijf keer en goede duiven ben je eerder kwijt dan rijk. Zo lijkt Dragon Girl niet meer te leggen, waardoor die ene op PIPA de laatst verkrijgbare zal zijn.

Tussen deze duiven staat ook een machtig mooi laat jong uit 3x 1e nationaal Asduif Olympic Dragon. Ik had daar dit jaar een jong van op het vlieghok en die won alvast 2x top 15 NPO.

Het zijn geen commercieel grijze of Kittel hypeduiven, maar ik garandeer je dat ze daar in de nakweek niet voor onderdoen. Ook dat schreef ik vaker: wil je commercieel duivenhouden, dan moet je voor hypeduiven kiezen. Wil je slagen op de vluchten, dan zou ik zelf voor de andere optie gaan.