De laatste loodjes

Volgend weekend ga ik de vliegduiven koppelen. Dit is elk jaar weer een karwei en een kwestie van 3 dagen alert zijn om alles in goede banen te leiden. De 24 kweekkoppels liggen inmiddels met jongen, die krijgen binnenkort een ring om.

Gisteren was ik bij de Pearls of the Sky veiling. De zaal zat aardig vol en het liep stukken beter dan vorig jaar, dat had Lex goed voor elkaar. Er waren ook gratis luxe broodjes, dus men hoefde niet met honger naar huis.

De veiling van Willem was grandioos en brak alle records. Erg knap hoe de familie Hermans dit elk jaar zo voor elkaar krijgt. In afdeling 8 kan men de borst natmaken, want de familie Eijerkamp heeft snode plannen met hun aankopen van deze week, waaronder de nationale Asduif van België van Erik Limbourg.

Ikzelf ga proberen 2023 te evenaren. De kwaliteit zit er, maar ik moet alles nog wel op de rails zien te krijgen en te houden. Zo zijn mijn vier beste duiven van dit jaar naar de kweek verhuisd. Drie daarvan zijn jaarling.

Mijn concurrentie had ook hier en daar een superieure duif en gaan daar in 2024 wel mee vliegen. Een goed seizoen wordt natuurlijk bepaald door een goede kweek en het geluk dat er bij de oude duiven een allesbepalende witte raaf zit.

Ik las onlangs een stukje over splijtleden. Wij hebben er ook een paar in de vereniging. Brabant 2000 bestaat uit vier rayons. Onze vereniging speelt in het sterke Rayon 2, maar de splijtleden zouden in Rayon 3 op de lijst moeten. Geen probleem zou je denken, maar men lost de Belgische vluchten in groepen, wat betekent dat zij niet kunnen meedoen aan het spel dat volgt op het verenigingsspel. Daarmee worden ze uitgeschakeld voor alle vitesse kampioenschappen.

Ik zou zeggen: werk aan de winkel voor het nieuwe Brabant 2000 bestuur! Maak er twee rayons van. Rayons 1 en 2 kunnen worden samengevoegd, alsook 3 en 4. Het splijtledenprobleem is daarmee meteen opgelost.

Zeg nu zelf, vier rayons is niet meer houdbaar met het almaar dalende ledental. Uiteindelijk draait het voor de beste spelers om de afdelingsuitslag en voor de ‘mindere’ spelers om de verenigingsuitslag. Vandaar dat de topspelers eigenlijk niet eens op de verenigingsuitslag zouden mogen staan, of er moet een A- en een B-uitslag zijn.

Wij wensen iedereen een gezond en succesvol 2024, tot volgend jaar!