Een goede voorbereiding

Alle kweekduiven en voedsters hadden binnen 10 dagen hun eerste ei.

De duiven werden 2 weken voor het koppelen 12 uur bijgelicht en zaten 4 weken voor de koppeling reeds op hun bak.

Dik een week voor de koppeling zet ik een broedschotel in de bakken. Deze zijn verpakt in kranten en daar doe ik wat stro in. Niet van die lange stukken, maar de wat kortere uit de groene pakken van de Boerenbond.

Over het stro gaat nog een stenen pikpot gevuld met schelpenzand. De eitjes butsen hierdoor minder snel en de jongen ontwikkelen een mooi recht borstbeen.

Tijdens het drijven knip ik elke dag een handje tabakstelen in stukjes van zo’n 10 cm. Ik gooi die op de vloer, zodat ze wat te doen hebben en bakvast worden van het verslepen ervan. Tegen dat ze een week bijeenzitten, gaat er een bad in.

De duiven krijgen elke dag Origanum Red en een flinke schep Champions Mineralenmix over het voer. Tweemaal per week voeg ik daar nog Prestavit (gevitamineerde eiwitten) aan toe.

Zoals gezegd draait alles om een goede voorbereiding. Hier wijzigt dan ook nooit iets wat voeding of bijproducten betreft. Ik kan geen fouten maken met dit simpele systeem dat zich al jarenlang bewezen heeft.