Kweek

Hier zit alles goed gekoppeld, de vliegduiven gaan half januari bijeen.

Je kunt beter niet koppelen wanneer de laatste pen halfdoor staat. De duiven vechten wel eens en slaan dan met hun vleugel, wat een bloedende laatste pen oplevert. De laatste pen zal ook snel afbreken wanneer hij halfdoor staat, vooral als je spijlenrekjes in de broedbakken hebt of roosters.

Je kan tegen het leggen van de eitjes je duiven nog een bad aanbieden, dat lijkt het leggen te vergemakkelijken. Een bad kan prima tijdens koud weer. Vaak moest ik tussentijds het ijs nog breken om de duiven te laten baden. Ik zou het wel in de ochtend doen.

De eitjes worden na enkele dagen verlegd, dan zitten ze snel weer met nieuwe. Uit alle duiven kweken is gedoemd te mislukken. Natuurlijk heb je de hokken zo vol wanneer je alles laat opgroeien, maar vergeet niet dat 75% van de oude vliegduiven afvalt. Heb je daaruit allemaal jongen gekweekt, dan is de hoeveelheid afval bij de jongen vaak groot.

Hier wordt dus alleen uit de kweekduiven gekweekt en uit enkele, onbewezen zomerjongen die perfect van bouw zijn en een topafstamming hebben. Van die laatste groep kweek ik maar vier jongen.

Het draait hier om kopvliegen in de afdeling of om nationale Asduiven, al kon ik daar dit jaar natuurlijk niet bij geraken met de jongen. Wij hadden immers een vlucht minder ten opzichte van concurrerende afdelingen. Daarbij was er een vlucht onder de 100 km grens, omdat een bangerik op nota bene de kortste afstand besloot de eerste vlucht onder de 100 km door te laten gaan.

Hokkampioenschappen zeggen me niet veel meer, die heb ik allemaal meermaals gewonnen op allerlei niveaus. Individuele prestaties van een duif, daar heb ik meer respect voor. Wie weet er überhaupt nog wie er vorig jaar hokkampioen was, laat staan 2e of 3e? Liefhebbers buiten de landsgrenzen hebben daar ook geen interesse in. Wel in Asduiven.

De duivensport buiten Nederland of in de media in de belangstelling brengen, lukt tegenwoordig alleen met nationale vluchten. Neem bijvoorbeeld nationaal Orléans in het verleden. Of het moet een enorm bedrag zijn voor een verkochte duif of een diefstal. In rampvluchten waarbij verliezen gedeeld worden op sociale media, is men ook wel geïnteresseerd.