Verkoopdrukte

Wil je vooruit, dan zal je vroeg of laat moeten investeren. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om dat niet te doen, maar dan is de uitslag vaak al bekend en zal het seizoen hoogstwaarschijnlijk niet verlopen zoals je wilt.

Op het internet worden veel duiven aangeboden, maar ook daar blijft het oppassen met wat je koopt. Zo zijn er mensen die hun handelswaar aanprijzen als ‚Äėsuperduiven‚Äô, terwijl ze zelf niet eens in eigen vereniging een fatsoenlijke prijs kunnen behalen.

Mijn tip: bestudeer op Compuclub de uitslagen in de laatste 5 jaar van de desbetreffende liefhebber. Het liefst de prestaties behaald in de afdeling waarin hij of zij speelt.

Dan zijn er nog verkopers met kleurduiven. Grijzen, bijvoorbeeld. Momenteel lijken al die grijzen kampioenen, maar ook daarvoor geldt in de meeste gevallen dat schijn bedriegt.

Dan de naamduiven. Commercieel wellicht leuk, omdat er vaak wat statiegeld op zit. Toch weet ik uit ervaring dat zelfs uit de allerbeste duif nog altijd 7 van de 10 gekweekte jongen onbruikbaar zijn. Heb jij dan één van de drie bruikbare of één van de zeven onbruikbare voor een vermogen gekocht?

Bij totale verkopen kan je vaak wel iets redelijks bemachtigen, maar pas op met oude kweekduiven. Duivinnen van 5 jaar kunnen bijvoorbeeld al een vracht eitjes hebben gelegd. Doffers van 5 à 6 jaar kunnen ook aan het eind van hun vruchtbare carrière zijn, als daar veel van is gefokt. Bij een internetverkoop kan je dan ook beter voor jonge duiven gaan in plaats van overjaarse.

Dan is er nog een verschil in waar men vliegt. In bepaalde afdelingen zijn ze erg goed met een bepaald soort duif, terwijl diezelfde soort in een andere afdeling weer niets waard is. Zo zijn er ook afdelingen waarin de gemiddelde deelnemer met meer dan 50 duiven speelt, terwijl in andere afdelingen de grootste deelnemer dat aantal niet aantikt.

Kortom, duiven bijhalen is noodzakelijk, maar ook erg moeilijk. Persoonlijk wil ik ze liever eerst zien voordat ik tot koop overga. Past de duif wel of niet bij mijn eigen soort, dat beoordeel ik toch graag even.