Winterdrukte

Het koppelseizoen staat voor de deur en de tuin moet weer winterklaar worden gemaakt. Bij dat laatste krijg ik gelukkig hulp, al ben je toch snel enkele weken bezig om alles te snoeien en het blad op te ruimen.

Sommige mensen vinden het wel eens raar dat ik weinig tijd heb, maar hier is altijd wel werk om alles in orde te krijgen en te houden. Het koppelen is zo gebeurd, maar alles in de pas laten lopen zonder vechtpartijen, duurt vaak net wat langer.

Zo vindt men ook dat ik me wel eens op prijsuitreikingen moet laten zien, maar ‘s avonds ga ik nu eenmaal niet van huis. Ze zouden die prijsuitreikingen overdag moeten houden, bijvoorbeeld op de zaterdag- of zondagmiddag.

Vanwege tijdgebrek ga ik ook niet snel ergens duiven bezichtigen. Gisteren kwam een Belg op bezoek, die wist hier amper te geraken met al die files onderweg. Een ritje van een uur kan zomaar de helft langer duren tegenwoordig.

Ik denk mee met bepaalde liefhebbers die ik ken en die duiven van mij bezitten. Bijvoorbeeld hoe ze het beste kunnen koppelen, welke doffer tegen welke duivin. Voor mij is dat een kwestie van goede genen tegen goede genen en verder moet je gewoonweg wat geluk hebben.

Ik gaf de Belgische liefhebber enkele duiven in handen om zijn mening te horen. Al snel kwam ik erachter dat hij zelf beter op de midfond dan op de dagfond presteert, dat zag ik aan zijn voorkeur voor bepaalde duiven.

De duiven die het hier op de midfond goed doen, zijn wat langer en steviger. Mijn duiven die op de dagfond het beste uit de voeten kunnen, zijn wat fijner en smaller gebouwd. Zoals ik eerder zei maakt de bouw mij in principe niets uit, hier draait het simpelweg om prestaties.

Zo was ik jaren terug met Willem de Bruijn bij een Belgische liefhebber op bezoek. De man had schitterende duiven, maar je kon duidelijk zien dat hij ook graag verkocht en dat de duiven op schoonheid waren geselecteerd.

De duiven die ik van Dirk van Dyck had waren ook prachtig, mooi en lang. Ze presteerden super op de midfond, maar ze kwamen hier boven de 550 km net wat tekort.