Al bijna 2024

We zitten zo weer in een nieuw vliegjaar en ik ben benieuwd wat dat wordt.

Mijn drie beste duiven van 2022 en de beste oude duiven van 2020 zijn naar de kweek gegaan. Volgend jaar dus 12 oude duiven en de rest jaarlingen. Het kweekhok is ook verjongd, 24 kweekkoppels moeten daar voor nieuwe aanwas zorgen.

Vorig jaar werd 15m² aan kweekhok afgebroken, want het moet wel behapbaar blijven. Ik verwacht met zo’n 60 oude vliegduiven te starten, maar dat aantal wordt teruggebracht zodra de dagfond begint. Aan ca. 40 duiven heb ik dan meer dan genoeg.

Ik heb al diverse conceptvliegprogramma’s voorbij zien komen en zoals gewoonlijk maakt men dezelfde fouten. Ze willen weer te laat met de oude duiven beginnen en véél te laat met de jonge.

We treffen steeds vaker warm weer. Je zou verwachten dat men daar het vervoer op aanpast. Ik denk bijvoorbeeld aan mechanische ventilatie, koelelementen in het drinkwater en een continue doorstroming in de drinkgoot.

Men leert niet graag van vroeger, toen er in de derde week van juni werd begonnen. De duiven hadden al heel wat kilometers en twee nachten mand gehad, alvorens het in de tweede week van juli tropisch warm werd.

Men vindt vandaag de dag alles beter gaan dan vroeger óf is ervan overtuigd het beter te kunnen, hoewel de personen die zich erover buigen zelden op het podium te vinden zijn wanneer de bloemen worden uitgereikt.

De Belgen daarentegen houden vast aan hun traditie en hebben dan ook een prachtig programma en een goede leerschool voor hun jonge duiven. En niet geheel onbelangrijk, iedere liefhebber bieden zij spelvreugde.

Ik beschrijf mijn gedachtes hier regelmatig, maar niemand hoeft ze te lezen of het ermee eens te zijn. Ik bereik er uiteindelijk niets mee – dat snap ik heus wel – maar als iedereen zo redeneert in het leven, dan hebben slechts enkele personen alle macht en kunnen zij zonder tegengas doen en laten wat ze willen. De geschiedenis leert ons dat het dan al snel een puinhoop wordt.