Vooruitzien

Op eigen hok pak ik de broedschotels weer in met oude kranten. Ik doe dit elk jaar, zodat ze niet vies worden. Sommige schotels zijn al meer dan 40 jaar oud. Na het vliegseizoen leg ik die ruim een week in water met chloor, waarna ze weer fris ruiken. Je kan hiervoor ook Dettol of Virkon S gebruiken.

De kweekduiven worden over 14 dagen tegen paramyxo gevaccineerd (met Colombovac). Bij de vliegduiven gebeurt dit omstreeks half december.

Begin november zet ik de kweekdoffers op de hokken en die licht ik meteen bij van 07.00u tot 19.00u. Dit is lang zat. Als je nog langer bijlicht, gaan de jongen gooien zodra ze net gespeend zijn. Het licht blijft aan tot het in de natuur ook rond dat tijdstip licht wordt, daarna gaan de lichten overdag uit.

Bij de oude vliegduiven hetzelfde systeem, die worden ook drie weken voor de koppeling 12 uur belicht tot eind februari. Daarna worden ze tot halverwege mei verduisterd van 18.30u tot 08.30u.

De duiven ruien momenteel stevig en krijgen eenmaal daags eten en drinken. Over het voer gaat elke dag Origanum Red en een flinke schep mineralenmix. Tweemaal per week doe ik daar nog Prestavit bij en in het drinkwater om de dag Sedochol of Naturaline.

Vanaf november mogen ze weer om de dag naar buiten. Ik heb liever dat de roofvogel er in de winter af en toe één grijpt dan dat ik straks met allerlei vleugelproblemen aan het nieuwe seizoen moet beginnen.

De hokken maak ik met al die veren nu eenmaal per week schoon. Dit betekent alles schrapen en daarna een nieuw laagje schelpenzand op de bodem. Eenmaal per week krijgen ze een bad, elke dag lijkt me overbodig. Dingen die niet echt nodig zijn, daar spendeer ik zo min mogelijk tijd aan.