Veren en nog eens veren

Zoals ik eerder aangaf zal een gezonde duif vanzelf gaan ruien. Het enige wat je kan doen is een veelzijdige voermengeling verstrekken, zodat ze mooi inpluimen. Hier dus het eigen productgamma, aangevuld met Sedochol.

Iemand vroeg me hoe ik denk over het trekken van staartpennen om zo de rui te beïnvloeden, hij had dit op Facebook gelezen. Van mij mag dit in het onzinboekje, net als liefhebbers die alleen de twee buitenste staartpennen trekken, om daarmee de rui te beïnvloeden.

Kuren met karnemelk of het veelvuldig toedienen van gerst of thee is in mijn ogen ook onzin. Datzelfde geldt voor dichtzittende nippeltjes bij duiven.

Duiven die over kwaliteit beschikken en goed worden verzorgd, zijn er gewoon. Waarom zijn het anders elk jaar dezelfde liefhebbers waartegen je om de kopprijzen moet spelen?

Ik ben toch al geen pennentrekker, tenzij het een slechte is. Een slechte broekpen hoef je sowieso niet te trekken, want die blijft levenslang slecht terugkomen. In het voorjaar pennen trekken heb ik ook nooit gedaan. Ondanks dat ben ik op alle disciplines bij de kampioenen.

Staartpennen afknippen om te zien of ze die verwisselen of niet, bestempel ik overigens ook als onzin.

Te vaak heb ik duiven gehad die kopprijzen wonnen met een oude pen, op zware dagfondvluchten én op snelheidsvluchten. De rui an sich heeft geen invloed op de prestaties van het jaar erop. Mensen die hard met duiven spelen, weten dat.

Er wordt helaas veel en vaak onzin verkondigd door liefhebbers die zelf amper blad kunnen raken. Het is jammer dat zij met die nonsens beginnende liefhebbers al meteen op een dwaalspoor zetten.