Verslagen door de afdeling

Aanstaande zaterdag Morlincourt, vervolgens één keertje boven de 400 km en ter afsluiting 240 km. Ter vergelijking, Willem en Bas spelen in Zuid-Holland nog 470, 470 en 370 km.

Het is jammer voor de dik 1.000 leden van Brabant 2000 die er alles aan hebben gedaan om hun jonge duiven goed voor te bereiden. Wat aanvankelijk een mooi programma leek, werd een drama toen men eraan begon te sleutelen. Maar goed, we moeten er maar het beste van zien te maken.

Als gevolg worden er straks overal duiven uitgeselecteerd waar men nog niets van weet. Mijn nationale Asduif bijvoorbeeld begon als jong haar prijzen pas boven de 350 km te behalen, waardoor ze uiteindelijk 4e Gouden Crack FZN werd. In een jaar als dit werd zo’n duif dus uitgeselecteerd.

Haar moeder Dragon Girl won als jong haar eerste prijs ook pas boven de 350 km, daarmee werd ze alsnog 2e Gouden Crack FZN. Later werd dit een superduivin met 5x top 10 NPO. Ook die zou in een seizoen als dit dus gewoon zijn uitgeselecteerd. Daarom is het zo belangrijk dat jonge duiven minstens 2-3x boven de 400 km kunnen vliegen.

Zoals gezegd is het onmogelijk voor de meeste liefhebbers, waaronder mijzelf, om alles door te houden naar volgend jaar. Op de hand selecteren gaat ook niet, ondanks dat vele claimen hier erg goed in te zijn. Tegen een vergoeding komen ze graag bij je langs, terwijl ze op eigen hok vaak niet één fatsoenlijke prijs kunnen winnen. Vandaar dat je beter de mand kunt laten selecteren, alleen die kan laten zien wat een duif in zijn mars heeft.

Nogmaals, het is jammer dat er straks overal potentiële topduiven worden uitgeselecteerd, omdat ze niet de kans hebben gekregen zich te bewijzen op de verdere afstanden. Mijns inziens kan je dit alleen het bestuur aanrekenen. Zelfs een van de weinige jeugdleden heeft aangegeven de pijp aan Maarten te geven als dit zo verder gaat. Dat lijkt me toch geen goede zaak. We willen allemaal dat onze kinderen een goede basisopleiding krijgen, datzelfde geldt voor onze jonge duiven. Toch?