Niets zo grillig als het weer

In het verleden werden er aan het begin van de week vaak onterecht vluchten afgelast vanwege het weer. Op vrijdag inspelen op het veranderlijke weer leek dan ook een goede oplossing, maar Brabant 2000 stak hier onmiddellijk een stokje voor en nam een regeltje op in hun ALV. Gevolg: in Brabant alleen bij hoge uitzondering naar de vrijdag. Vorige en deze week waren dus geen hoge uitzondering.

Men heeft besloten om met het gehele konvooi naar Quiévrain te gaan en daar op zondag een groepslossing uit te voeren. Hopelijk verloopt deze beter dan enkele weken terug, toen er een deur openwaaide en men niet eens wist welke afdeling erachter stond, getuige dat ze de verkeerde afdeling 20 minuten eerder loste.

De eerste jonge duivenvlucht was een misser. Ze kortten die in van 142 naar 90 km met een staartwind, dit scheelde welgeteld 25 minuten vliegen. De tweede vlucht waaide er dus een deur open, wat vreemd is, want ik weet hoe die vergrendeld zitten. Weg vlucht, afgelast voor heel Brabant 2000. Dit werd alleen niet doorgegeven aan Compuclub, diverse liefhebbers stonden met deze vlucht gewoon bij de nationale kampioenen of Olympiade tussenstanden.

Deze week kortten ze opnieuw een jonge duivenvlucht in, terwijl er op vrijdag prima in Pont-Sainte-Maxence (290 km) of Morlincourt (240 km) kon worden gelost. Zoals gezegd, men gaat liever op zondag naar Quiévrain (142 km) en zet dankzij de nalijn en het hitteprotocol hun kassalades wagenwijd open.

Een bestuur dat louter uit overnachtspelers en mensen zonder duiven bestaat zal het worst wezen dat er een 450 km vlucht moet worden ingeleverd. De liefhebbers van Brabant 2000 slikken alles, dus ik verwacht in de toekomst dan ook geen veranderingen op het gebied van beleid.

We lopen inmiddels mijlenver achter op de rest van Nederland. Sommige afdelingen hadden vandaag gewoon een wedvlucht tegen de 300 km. Wij hebben al een vlucht ingeleverd, dus ga maar eens concurreren met de rest van Nederland om iets als een nationaal kampioenschap, Beste Liefhebber, Olympiade, etc. Wat is een nationaal vliegprogramma waard als niet iedereen dezelfde kansen krijgt?