Taaie rakkers

Hier zijn 4 van de 101 ingekorfde jonge duiven nog weg. Als ze over voldoende voeding, vetten en eiwitten beschikken, komen ze nog lang na. Ik begreep dat Jan ze in Friesland ook bijna allemaal weer thuis heeft.

Speel je je jonge duiven op de honger en voer je ze op de dag van inkorven bijna niets, dan is je hok na zo’n vlucht halfleeg. Het vlees is er niet af, maar je kan aan de laatkomers wel zien dat ze moe zijn. Daarom denk ik dat er zaterdag 80 op de jonge tour gaan en de rest eenmalig op de nalijn.

Er wordt her en der flink geklaagd, dat blijf je toch houden. Er zijn altijd liefhebbers met grotere verliezen of problemen dan andere. De een houdt het voor zichzelf, de ander zou het liefst de koning informeren of het op tv uitschreeuwen. Aan die laatste categorie melkers gaat de duivensport ten onder.

Ik zie het liefst dat men een vliegprogramma maakt en dat vervolgens niet meer wijzigt. Kun je niet lossen, stel het dan een dag uit. Kan je dan alsnog niet voor 11.00u lossen, kort de vlucht dan in of rijdt naar huis.

Rijen en rotsen is – vooral met jonge duiven – vragen om problemen, helemaal als je ze na de middag in wisselvallig of warm weer lost. Hiervoor heb ik het IWB niet nodig. De Zeeuwse liefhebbers weten precies wat ik bedoel.

De eerste prijsvlucht hoort net als vroeger op 23 juni plaats te vinden, dan maar enkele keren 100-150 km. Dit is beter voor onze jonge duiven, ze hebben dan meer ervaring wanneer de langere vluchten in augustus starten. Daarnaast meer midweekse trainingsvluchten van kortere afstand en deze altijd door laten gaan.

De liefhebbers starten als gevolg hiervan eerder met kweken, vaccineren en trainen. Bestudeer de sport van vroeger eens wat meer in plaats van het wiel opnieuw willen uitvinden. In de duivensport werkt dat niet. Luister ook wat meer naar mensen met veldervaring in plaats van instanties zoals het IWB. Wie binnen die organisatie heeft ooit een duif in handen gehad?

Zolang men wegens het weer vluchten verandert en inkort, stapelen de verliezen zich op. Als men nog steeds niet inziet dat de afstand er niet toe doet, dan leert men het nooit. Verliezen vinden aan de start van het seizoen plaats, zelden aan het eind. Vaak liggen lossingsproblemen en verkeerde beslissingen hieraan ten grondslag. Men is simpelweg te voorzichtig geworden.

Ringen

We mogen weer ringen bestellen voor 2024. Ik moet telkens lachen om die extra 0.50 cent per ring boven de 100 bestelde ringen. Deze regel werd duidelijk ingevoerd om de kas te spekken, want hiermee bewerkstellig je geen inkorfbeperking. Of denkt men echt dat een massa inkorver die extra 0.50 cent niet kan lijden?

Nee, als je dan toch iets wil uitvinden wat draagkracht heeft: laat iedereen maximaal 150 speelringen van één kleur bestellen die niet overdraagbaar zijn en daarnaast één kleur handelsringen waarvan men er zoveel mag bestellen als wenselijk is. Met die laatste kleur ring mag alleen niet voor prijs worden gevlogen.

Melun

Zaterdag vliegen wij Melun met uiteraard weer een wind vanachter. Er is een hitteprotocol van toepassing. Voor de eerste keer twee nachten mand, dus maximaal 20 duiven per mand. Ze hebben dan meer ruimte in de mand om te drinken.