Gemengde gevoelens

Er is weer een jonge duivenvlucht weg en het verloop was wederom niet vlekkeloos. Natuurlijk zijn er altijd hokken die (ook) met een slechte vlucht goed pakken en geen verliezen hebben. Dat laatste vinden vele erg belangrijk. Het eerste wat men tegenwoordig vraagt is: “Hoeveel zijn er nog achter?”

Hier nog 10%, wat normaal is met zo’n raar verloop. In heel Nederland verliep het niet feilloos. In Friesland was het op de zondag niet veel beter. De duiven krijgen het steeds moeilijker om de weg terug te vinden.

Op de website van Friesland kon je lezen wat ze daar met de jonge duiven hebben gedaan. Op eigen houtje korter gereden en voor straf weer terug gemoeten. Dat zoiets niet goed is voor de duiven, kan je wel raden.

Een wind vanachter kost nu eenmaal meer pluimen dan een wind op kop. We plukken de laatste jaren de vruchten van het pamperen van onze jonge duiven. Aan de afstand van amper 300 km, wind mee en amper 3 uurtjes vliegen kan het namelijk niet liggen, toch?

Het komt allemaal neer op selectie en we moeten onze energie steken in degene die er nog zijn en laten zien dat ze het aankunnen. Wat weg is, is weg. Alles behouden lukt toch niet. Hier gaan ze volgende week gewoon naar Melun (350 km), ongeacht het weer of de wind.

Uitslag

Terug naar de vlucht. Ik won de 1e provinciaal met een dochter van Bingo x Miss Golden Eye. Bingo is ook vader van Pure Gold (1e WHZB). Miss Golden Eye is een zus van Blue Diamond uit het Golden Pair. Wellicht meer geluk dan wijsheid, de tijd zal het leren.

Voorlopig houd ik gemengde gevoelens over aan het jonge duivenseizoen. Ik begin alle weken met de 1e in het samenspel, ook op de afgelaste vlucht, maar hoe ver ik sta weet ik dus niet. Een keertje kopwind zal dit duidelijk moeten maken.

Perpignan

Dan wil ik nog terugkomen op Perpignan. Comb. de Pijper uit ons dorp klokte de vroegste van allemaal rond 01.00u in de nacht, maar werd uren later door de neutralisatie verslagen. Hoe eerlijk zijn die vluchten nog? De laatste 10 jaar vliegen de duiven met snelle vluchten in de nacht door. De duif op de verdere afstand heeft dit ook gedaan, anders kon die niet zo vroeg thuis zijn. Maar om die nou uren tijdsvergoeding toe te werpen, gaat mij te ver.

Mijn buurman klokte iets voor 06.00u. Zou hij een half uur eerder hebben geklokt, dan had hij de duif van Comb. de Pijper uit hetzelfde dorp verslagen, terwijl die 4,5 uur eerder thuis was. Begrijpt u het nog? De spelregels van de Grootmeesters zijn er niets bij…

Ik ken die mannen van De Pijper al jaren en zij voeren ook onze mengelingen. Ik kon vroeger ook goed overweg met hun vader en opa. Wij waren geduchte concurrenten met de jonge duiven en opa Toon deed er alles aan om mij te kloppen. John en Michel zijn net zo gedreven, vandaar dat het erg zuur is om zo’n vroege duif te hebben, maar door regels die eigenlijk niet meer van deze tijd zijn, te worden verslagen.

Referenties

Frank Everts won in Limburg de 4e NPO Sourdun uit een duivin die hij hier na het seizoen uitzocht uit de jongen waarmee gevlogen was. Eerder gaf ze al de 8e NPO Orléans bij Frank en zijn sympathieke vader. Berry van de Brand stuurde nog een tevreden bericht over een koppel dat hij hier haalde en reeds enkele 1e prijswinnaars heeft voortgebracht.