Nat weekend

Bas flikte het weer en ging met de 1e nationaal aan de haal. Ook petje af voor al het werk dat zijn vader Gerard daar verzet.

Het weer viel gelukkig 100% mee. De dagfond draaide hier op niets uit. Mijn eerste vijf getekende waren net als de rest te ver doorgevlogen. Die hoge snelheden, daar heb ik niets mee. Ik denk ook dat ze te fel de mand in zijn gegaan en dat kan ik alleen mezelf aanrekenen.

Het was een superinitiatief, van mij mogen alle dagfondvluchten nationaal worden vervlogen, al was het weer wederom een spelbreker voor de verder gelegen afdelingen. Zou men dit bij alle vluchten doen, dan keert het tij vast een keer voor de andere afdelingen.

Zo zou nationaal Orléans voor de jonge duiven ook moeten terugkeren, dat zou meer vreugde in het jonge duivenspel brengen. Tenslotte moeten ze jonge duiven op de nalijn verbieden of de nalijn gelijk laten starten met de jonge duiven, zodat het jonge duivenspel wordt beschermd.

Bij de jonge duiven had ik de bakjes voor het eerst gedraaid en was het een feest van jewelste. De eerste twee kwamen met de zuidwestenwind uit het oosten en zaten vroeg. Al wat daarna kwam, arriveerde uit de achtergrond en was flink doorgeslagen. Ook zij dus te fel de mand in gegaan met een zuidwestenwind. Motiveren doe je dus beter niet met de wind vanachter…

De wind mag van mij wel gaan draaien. Vrijdag leek het vele malen beter met een kopwindje en zon. Het starre bestuur van Brabant 2000 – waarvan de voorzitter überhaupt geen duiven heeft – wilde echter geen uitzondering maken.

Dat de leden het beu zijn, valt steeds meer op. Men wil een en ander op touw zetten en verandering van bestuur gaan afdwingen. Althans, zo heb ik het vernomen. Terecht, misschien wel. Zo kan het niet nog een seizoen door, denk ik.

Ik vroeg onlangs aan een bestuurslid om de dubbele Morlincourt in het najaar om te zetten in Melun voor de jonge duiven, zodat die nog ervaring op kunnen doen in dit seizoen wat tot nu toe niets voorstelt.

“Aan het programma wijzigen we niets”, zei hij. Toen brak mijn klomp. Er is niet één spelverband waarin de laatste 5 jaar zoveel vluchten zijn gewijzigd als bij de jonge duiven. Als het maar in hun eigen voordeel is, dan lijkt alles te kunnen.

“Ga dan zelf in de vliegcommissie”, krijg ik vaak te horen. Dat heb ik gedaan. Een avond werd ik uitgenodigd en daar heb ik wat ideeën aangedragen over hoe een aantrekkelijk vliegprogramma er volgens mij uitziet, zonder me te bemoeien met het overnachtprogramma waarvan ik geen verstand heb.

De volgende dag kreeg ik een e-mail dat ik toch overbodig was. Men had al genoeg leden in de vliegcommissie. Tegengas was men niet gewend. Als je niet met de kudde meeloopt, is er voor jou geen plaats.