Veerluis

Zelden heb ik de duiven zo vaak tegen luis behandeld als dit jaar. Voorheen deed ik altijd een druppel U-200 in de nek, daarmee was je zoā€™n 6 maanden gevrijwaard. Tegen veerluis helpt dit dus niet echt. Hiertegen werkt schijnbaar alleen Stopbad van Schroeder. Dit moet in het badwater (2 ml op 10 liter). Ik heb hier nog geen ervaring mee, maar ga het testen.

Ik doe al ruim 30 jaar een scheutje chloor in het badwater. De drinkpotten spoel ik dagelijks uit met een verdunde chlooroplossing, daarna laat ik ze drogen. Op deze manier krijgen de duiven elke dag een zuivere drinkpot.

Hygiƫne is belangrijk als je graag zo min mogelijk medicatie gebruikt. Kleine hokken die dagelijks worden schoongemaakt en enkele keren per week worden uitgebrand, hebben minder vaak last van coccidiose, paratyfus of wormen. Deze kunnen best in de duiven aanwezig zijn, ze komen immers in contact met soortgenoten, maar zullen zich in een hygiƫnisch hok minder snel verspreiden.

Dit is een lastige week met de duiven. Ze hebben regelmatig een nat pak als je ze aan huis laat trainen. In de ochtend is dat niet zo erg, maar in de avond heb ik dat liever niet.

Grote kans dat we aankomend weekend een zondagslossing krijgen. Voor de afdelingen die op woensdagavond inkorven, betekent dit 4 nachten mand. De jonge duiven krijgen de kans om te leren eten en drinken in de mand.