Oude duivenseizoen bijna voorbij

De vitesse en midfond zitten erop voor de oude duiven. Hier nog twee dagfond vluchten, want de reserve dagfond moet voor die ene misser worden gebruikt. Ik mag niet klagen dit jaar met bijna elke vlucht top 10 in de afdeling. De duiven waren vanaf de start super, waar ik ook elk jaar naartoe werk.

Duivensport anno 2023 is 365 dagen per jaar topsport bedrijven. Verzorg je in de winter je duiven niet goed, dan heb je een gebrekkige voorbereiding en is je seizoen gedoemd te mislukken. Er hoeft tegenwoordig maar 2% te haperen en de topconditie komt niet.

Vandaar dat je ook voorzichtig moet zijn met overal duiven bij blijven halen. Het beste doe je dit meteen na de laatste vlucht, zodat je ze nog mee kunt kuren tegen paratyfus. Die kuur moet je overigens om de paar jaar afwisselen, want er treedt snel gewenning op.

Je moet streven naar een allround type duif die er met zowel hoge als lage snelheid en van kortbij of veraf kan zijn. Dit seizoen was erg zwaar en dan vallen veel sprintduiven door de mand.

Ik kreeg deze week diverse berichten, waaronder van iemand die hier in 2021 was en geen zin meer had in de sport. Hij kon niet mee met de rest. Hij nam vier duiven mee en zou zijn jas definitief aan de wilgen hangen als het weer niets zou worden. Gelukkig sloeg alles om. Dankzij die vier duiven was hij met de oude en nu ook met de eerste jonge duivenvluchten bij de eerste prijzen.

Een ander bericht kwam van een jeugdlid dat hier een bon kocht, waarvoor ik hem 4 eitjes gaf. Eén daarvan won op de eerste vlucht gelijk de 1e prijs. Hier doen we het voor, natuurlijk. Ik kan er ook niet in kijken, maar rotzooi van de hand doen probeer ik te vermijden. Er zijn helaas maar zo weinig goede duiven, en natuurlijk laat lang niet iedereen wat van zich horen.

Vandaar dat de echte witte raven hier niet te koop zijn. Ik wil altijd op hoog niveau presteren en dat kan alleen door uit extreem goede duiven te kweken. Uiteraard komen daar ook een heleboel mindere uit voort, maar mij gaat het om die ene nieuwe witte raaf.

Natuurlijk zijn er ook hokken met onze duiven die niet presteren. Vandaar dat ik altijd zeg dat de cirkel wel rond moet zijn. Daarbij moet je willen winnen en daar offer ik zelf erg veel voor op. Dit verplicht ik niemand anders, want iedereen moet voor zichzelf bepalen hoeveel tijd hij of zij aan de duiven besteedt.

Zo heb ik bijvoorbeeld nooit een aankomst van een vlucht gemist, zelfs met hevige rugklachten was ik erbij. Was er een familie-uitje op de vluchtdag gepland, dan stond ik niet op de groepsfoto. Met weekendjes weg moest je ook niet aankomen, want ik ging niet mee. Of dit het juiste is weet ik niet, maar zo heb ik de sport wel altijd beleefd.

Op onze mengelingen staat “12 maanden per jaar”, omdat wij ze ook daadwerkelijk 12 maanden per jaar verstrekken. Kortom, geen veranderingen aan het systeem. Zo is het ook met het verzorgen van de duiven, die krijgen hier 12 maanden per jaar dezelfde aandacht.