Selectierace begint

Gisteren was de eerste jonge duivenvlucht. Wij hadden een groepslossing en dat was maar goed ook. Waar ik vooraf bang voor was, kwam gelukkig niet uit. Op het moment van schrijven mis ik nog vier van de 127 duiven, dat is verwaarloosbaar.

Ook had ik nooit verwacht hier met de oostelijke losplaats en zuidwestenwind vroeg te zitten. Ik begin in het rayon met 1-4-6-7-8-9-10-11-12 enz. tegen 5.409 duiven. De 1e prijswinnaar komt uit Turbo Rossi Eijerkamp x Olympic Nugget (Super Rossi x Olympic Millennium).

Ik mis mijn start met de jonge duiven maar zelden. Hier wordt al 30 jaar hetzelfde systeem qua voeding en voorbereiding gehanteerd. Hier werden de eigen bijproducten nog aan toegevoegd, die ik jaarrond gebruik. Waarom? De duiven moeten zich het hele jaar fysiek inspannen, of dat nu het rui-, kweek- of vliegseizoen betreft.

Er zijn ook liefhebbers die nergens het nut van inzien en dat is ook prima. Ik doe alles op mijn manier en laat verder iedereen in zijn waarde. Eigenlijk is het beter om zo min mogelijk duiven te houden. Als je iemand moet laten komen om ze te selecteren, dan heb je er simpelweg teveel of zijn ze onvoldoende aan de tand gevoeld in het vliegseizoen.

Iedereen kan duiven op schoonheid selecteren, maar dan heb je nog geen goede. De prestaties van de selecteur in kwestie zouden dan uitstekend moeten zijn. Bij mij selecteert de mand. Vlieg ik er met 30, dan heb ik er niet meer op het hok zitten. Gaandeweg het seizoen vertrekken hier duiven. Dat ‘de sfeer dan weg is’, verwijs ik al 30 jaar naar het rijk der fabelen.

Ik zou het liefst nog minder jonge duiven kweken, maar je kweekt nu eenmaal weinig bruikbare, dus ook ik kan niet anders. Als ik duiven mee heb, wil ik toch minstens 50% in de prijzen hebben, anders krijg ik selectiedrang. Ik doe er veel voor, maar verwacht er dan ook wel het nodige voor terug.

De wil om te winnen. Hier komt een 90-jarige om voer en producten. De man heeft altijd super gespeeld en laat zich nog steeds de kaas niet van het brood eten. Als hij die wil kan vinden, moet iedereen dat toch kunnen. Hij houdt slechts enkele duiven en dat is meestal de sleutel tot succes. Plezier, eenvoud en overzicht.

Oude duiven

Afgelopen weekend was ook de laatste vlucht vanuit Melun. Het was een Grand Prix vlucht, maar ik had ze er niet voor gezet. Ook hier de reden dat ik dacht dat er voor mij niets te halen viel met die harde zuidwestenwind. Maar zoals gezegd laten goede duiven zich niet zomaar wegdrukken en kijken ze ook niet naar hoe de wind staat.

Ik won met drie duiven top 10 NPO, die tegelijkertijd arriveerden. De eerste is El Torro, die won als jong de 1e in het rayon tegen 1.200 duiven en dit jaar de 4e NPO Issoudun. Hij komt uit een zoon van Miss Torres Davy Tournelle (1e en 3e nationaal) x Blue Diamond uit het Golden Pair. Zij won hier als jong de 1e NPO/Grand Prix Melun.

Mijn tweede is superduivin Blue Atlantic uit Atlantic Bas Verkerk (Duncan x Kiki Kate) x Dragon Girl. Net als haar moeder Dragon Girl wint Blue Atlantic nu voor de 5e keer top 10 in de afdeling. Eén keer viel ze daar net buiten met de 11e NPO. Ze werd ook 1e provinciaal Asduif en staat momenteel 1e bij de nationale Asduiven.

Mijn derde is New Ace, een dochter van Millennium Ace uit het Golden Pair. Millennium Ace werd zelf 9e nationaal Asduif. Hij stond gekoppeld tegen Pure Gold, die werd hier 1e Asduif WHZB en komt uit een dochter van het Golden Pair. Lichte inteelt, dus. New Ace won vorige week de 7e provinciaal en nu de 9e.

Alle drie de duiven komen dus uit topouders, maar ook daar komen meer slechte duiven uit dan goede.

Alles draait om goede duiven, maar om de cirkel rond te maken hebben die goede voeding, bijproducten en bovenal een goede verzorging en aandacht nodig. Het zijn immers geen kippen waar je met de emmer wat voer bij gooit. Wat je er aan tijd in investeert, mag je ervan terugverwachten. Vandaar dat ik altijd zeg: houd niet teveel duiven en verdeel je aandacht enkel over de beste.

Alles moet dan nog wel meezitten, natuurlijk. En ook het privéleven heeft aandacht nodig. Hier zijn het momenteel erg drukke weken, want ook het huis van onze zoon heeft mijn aandacht nodig. Gelukkig niet lichamelijk, maar ook daar moet alles worden aangestuurd. Rond 05.15u ben ik dus altijd wel boven water.