Hitteprotocol?

Gisteren een opleervlucht vanuit Duffel (52 km). Onder het hitteprotocol gingen er 20 duiven in een mand. Prima natuurlijk, al stond ik ze zelf in de regen met een dikke trui aan op te wachten.

Aankomend weekend wederom een hitteprotocol voor jong en oud, terwijl ik nergens temperaturen boven de 25 graden zie. Maar goed, ik zal wel naar de verkeerde weersites kijken. Die extra inleg per duif hakt er natuurlijk wel in bij liefhebbers die van een pensioentje moeten rondkomen.

Laten we hopen dat dit protocol er in ieder geval voor zorgt dat de duiven voor 09.00u in de lucht hangen, toch zeker de jonge duiven.

De meeste jonge duiven kwamen gisteren uit de achtergrond terug. Ik mis er nog twee. De eerste groep kwam recht over. Doordat ik floot, draaiden er enkele uit. De snelheid van de grote groep was zo hoog dat ze er niet eens uit konden geraken. De meeste vlogen nog honderden meters mee, alvorens ze eruit kwamen.

Voor a.s. zaterdag houd ik mijn hart vast met die zuidwestenwind 5 à 6. Door een voor mij onbegrijpelijke beslissing van Brabant 2000 staan we in het geheel oostelijk gelegen Bierges. Half Nederland gaat daar op 30 km van elkaar in groepen lossen.

Wij worden naar verwachting pas laat in de ochtend gelost, dus maak je borst maar nat. Onervaren jonge duiven die met een harde zuidwestenwind op een oostelijke losplaats én met oude duiven erbij worden gelost… Ik kan me daar weinig moois bij voorstellen.

De jonge duiven zullen ver doorslaan en in benauwde onweerstoringen met wind op kop terug huiswaarts moeten zien te keren. Daarbij ligt de verantwoordelijkheid bij hetzelfde team dat enkele weken terug besloot de dagfond duiven ’s middags in de moordende hitte te lossen.

Ik heb nog wel een tip voor die gasten, al weet ik heus wel dat ze daar niet voor open zullen staan. Quiévrain was 100x beter geweest. Iets verder qua afstand (amper 20 minuten langer vliegen), maar wel een normale ligging zonder andere afdelingen in de buurt.