Het is ook wel eens anders

Ik korfde mijn 1e en 2e getekenden in bloedvorm in voor Vierzon. De teleurstelling was groot, want ze lieten het beide afweten.

De 1e getekende viel nog wel in de prijzen, maar legde bij thuiskomst een ei. Meerdere duivinnen deden dit. Dit kwam door iets wat ik dus nooit meer doe: de duiven een week thuishouden, met name de duivinnen.

Mijn 2e getekende keerde als enige niet terug die dag en dan weet je het vaak wel. Ik had hem dus al afgeschreven, maar zondag arriveerde hij alsnog. Hij miste een deel van zijn verenpak en was van boven gegrepen door een roofvogel. Haast alle broekpennen eruit, dus afgeschreven voor dit seizoen.

Bas vertelde me eens dat veel goede duiven niet terugkeren, omdat die vaak voor de groep uit vliegen en dus als eerste worden gegrepen door het grote aantal roofvogels in Frankrijk.

Zo is het dus altijd wat, maar zolang de ellende op het duivenhok blijft, moet je jezelf gelukkig prijzen.

‘Nationaal’ programma

De jonge duiven gaan vanavond de mand in voor 60 km. Onze afdeling besloot de wedstrijd van zaterdag met 40 km in te korten. Het lijkt er haast op dat ze zich daar met niets anders bezighouden dan het verpesten van het jonge duivenprogramma.

Er zijn drie opleervluchten geweest. Als je daar niet aan wil meedoen, moet je ook niet zeuren en je jonge duiven dus meteen op 140 km zetten. Nu vliegen we 90 km en dat is veel te kort voor jonge duiven, die bij thuiskomst nog een rondje draaien. Er wordt een zuidwestenwind voorspeld, dus waarom inkorten, denk ik dan.

Ik neem dit ook het NPO-bestuur kwalijk, zij zouden hier niet in mee moeten gaan. Als men elke keer moet luisteren naar wat persoonlijk gejammer van afdelingsbesturen, waar eindigen we dan? Dit komt immers niet van de leden af.

Een nationaal vliegprogramma wijzigen betekent dat je voor elke afdeling in Nederland dezelfde wijziging moet doorvoeren. Men moet met harde hand regeren en vasthouden aan besluiten, anders heeft zo’n nationaal programma geen enkele draagkracht.

Een logisch gevolg is dat iedereen maar zijn eigen ding gaat doen. Sommige afdelingen richten nu zelfs wedstrijden voor oude duiven in die gelijktijdig met de jonge duiven worden gelost. De uitslagen daarvan verschijnen gewoon op Compuclub.