Wederom hitte

Het was alweer een warm weekend waarin de jonge duiven alweer werden afgelast. Terecht natuurlijk, maar waarom leren we hier niet van en starten we niet medio juni om vervolgens in de derde week van september te eindigen? Je houdt dan voldoende spelmogelijkheden over waarbij de duiven ervaring kunnen opdoen. Duiven moeten als jong minstens 2-3x keer boven de 400 km hebben gevlogen, anders raak je ze als jaarling massaal kwijt.

Vorig jaar zaten we met exact dezelfde problemen, waarvan men dus kennelijk niet heeft geleerd. We moeten eerder beginnen met een uitloop tot de derde week van september. Je kan dan nog enkele aftrekvluchten houden, waardoor de nationale kampioenschappen niet in het gedrang komen.

Programmaduiven zijn geen overnachtduiven, die hebben als jong de ervaring gewoonweg nodig. Het lijkt er echter steeds meer op dat het gewone programmaspel niet serieus meer wordt genomen door de mensen die de touwtjes in handen hebben.

Vitesse

Hier ging de vitesse vlucht redelijk goed. Mijn betere duiven waren op tijd en de mindere niet. Om die reden werden er zo’n 20 stuks van het hok genomen, dat wordt toch niets meer die laatste vluchten.

Het verloop was erg slecht en dat van amper 248 km. Maar goed, wat wil je ook. Met zulke temperaturen moet je eigenlijk al om 06.00u beginnen met lossen.

Ik los mijn jonge duiven altijd rond 06.00u en verspeel zelden of nooit iets. Nu luistert men naar het inversieverhaal en wordt er niet meer voor 07.00u gelost.

Wanneer ik ze om 06.00u loste was de lucht heus niet altijd perfect, maar één ding weet ik inmiddels zeker: vandaag de dag verspeel je met een heldere lucht simpelweg meer duiven.

Dagfond

De dagfond vlucht was erg raar. Ik begrijp nog niet waarom wij met een zuidoostenwind gelijktijdig met Zeeland moeten worden gelost. Onze duiven worden dan naar de kust geleid en met deze warmte heb je dan meteen een moeilijk concours.

“Alles boog af naar het westen”, zullen sommige zeggen. Behalve dan de 1e getekende van Danny van de Vrede. Die duif moest in het oosten zijn en won gewoon het NPO-concours.

Goede duiven laten zich niet zomaar wegdrukken. Het probleem is dat je goede duiven tegenwoordig met een vergrootglas moet zoeken.

De twee duiven van Verkerk moesten ook een oostelijke route afleggen, alsook de twee duiven van Lotte Eijerkamp. En zo staan er hier en daar nog wel meer oostelijk gelegen hokken in de top 10 NPO.