Beleid, beleid…

Binnen Brabant 2000 kijkt schijnbaar niemand naar de weersverwachting. Men kiest er namelijk voor om met een zomerstorm op woensdag de nog onervaren jonge duiven naar Duffel te sturen. Wat vreemd dat hier geen animo voor is.

Afgelopen weekend was het excuus ‘dat er maar 3.000 duiven waren aangemeld’. Als de ondergrens veel hoger ligt, zal de vrachtwagen inderdaad niet vaak hoeven te rijden. De meeste vluchten komen we daar amper aan. Afdeling 5 wist ze zondag wel gewoon te lossen in Duffel.

Men heeft Brabant 2000 al gevraagd om de eerste prijsvlucht van 15 juli (142 km) te wijzigen naar Bierges (90 km). Niet van het nationale vliegprogramma afwijken, zou ik zeggen. Men kan prima Rayon 1 en 2 in Quiévrain lossen en 3 en 4 in Bierges. Vroeger deed men dat altijd, dat is nog beter voor de jonge duiven ook.

Geen wagens, geen chauffeurs… In mijn ogen onzin zolang men wel ZLU duiven kan vervoeren met onze wagens, betaald en onderhouden door de leden van Brabant 2000. Datzelfde geldt voor het vervoeren van de duiven van Zeeland. Wij zitten nu met 32 graden in La Souterraine, omdat Zeeland schijnbaar niet naar het 100 km korter gelegen Issoudun wil.

Men had zich misschien bezig moeten houden met het aanbieden van opleermogelijkheden voor de eigen leden in plaats van andermans duiven vervoeren. Nu klopt men aan bij het NPO om de vluchten onder de 100 km grens te brengen, omdat er zogezegd geen opleermogelijkheden zijn geweest. Als Afdeling 5 die wel had en wij niet, hoe kun je je dan achter het weer verschuilen? Ik zou daar als NPO niet in meegaan en dus ook niet afwijken van het nationale programma.

Wat ik niet begrijp: ik schrijf al jaren dat men veel te laat begint, maar toch stoten we ons ieder jaar aan diezelfde steen. Waarom leren we daar niet van?

Aankomend weekend wordt een wind vanachter voorspeld, dus Bierges zou prima kunnen met de jongen. Toch zeker als je ze voor 07.00u lost. Helaas lijkt afgelasten de makkelijkere weg te zijn. De Belgen vlogen afgelopen weekend 300 km met de jonge duiven en wij durven ze niets eens op 55 km te lossen.

Sorry, ik zou me niet meer kritisch uiten, maar heel af en toe moeten zulke dingen me toch van het hart. En echt met de beste bedoelingen, hoor. Gelukkig ben ik slechts een roepende in de woestijn en neemt niemand mijn woorden serieus. Er wordt in elk geval niets mee gedaan.

Hoe dan ook, mijn jonge duiven zijn er wel klaar voor. Ze zijn goed voorbereid, hebben vele vluchtjes tot 30 km gehad en zijn bovenal gezond. Ik ben dan ook niet bang om ze meteen naar 145 km te sturen. Sterker nog, ik heb nooit anders gedaan. Natuurlijk verlies je er wel eens één, maar doen we dat niet allemaal elk weekend?