De wind is bepalend

Afgelopen weekend zagen we duidelijk waar de vroegste duiven zaten. Niks ‘afbuigen naar het westen’ of welke onzin dan ook. Het is altijd al zo geweest, hoeken waar enkele zeer goede liefhebbers wonen, schijnen met alle winden goed te pakken.

Zelf was ik niet tevreden, maar ook niet ontevreden. Mijn beste duiven arriveerden als eerst en dat kan met een gemakkelijke vlucht ook wel eens anders zijn.

Opleren jonge duiven

Met de jonge duiven wil het niet echt in Brabant. Afd. 5 heeft al meerdere keren vanuit Roosendaal gespeeld en afgelopen zondag vanuit Duffel. Hier gelaste men af. Wellicht dat de chauffeurs het grootste probleem waren. Althans, het gebrek eraan. Nu heeft men het over woensdag, maar mij lijkt dinsdag stukken beter.

Niet alleen de liefhebbers treuzelen met het opleren van de jonge duiven, de organisatie begint daar ook te laat mee. Men had beter begin juni vanaf Merksem (zo’n 30 km) kunnen opleren, dan is er veel meer animo, denk ik.

Nu moet men al inkorten nog voordat het seizoen is begonnen. Afd. 5 zal straks verder staan en dan kunnen wij in de wachtrij. Van het nationale vliegprogramma komt dan ook niet veel meer terecht, vrees ik. Afd. 5 heeft meer vluchten op verdere afstanden, dus een ongelijkheid van hier tot ginder.

Hier kunnen de duiven gewoon mee zaterdag. Al zou men naar 145 km gaan, mijn duiven zijn goed ingevlogen en verschijnen voorbereid en gezond aan de start.

Als men zaterdag naar Duffel gaat, pas ik. Daar rij ik dan liever zelf heen, dan bepaal ik zelf het tijdstip van lossen. Zeker met die voorspelde warmte. Als daar nog andere afdelingen in de buurt staan, wordt het vast een late lossing voor de nog onervaren jonge duiven, waarbij ook nog eens oude gezamenlijk worden gelost.

Nog 1x vitesse, 1x midfond en 3x dagfond en dan zit het oude duivenprogramma er weer op. Zo snel kan een seizoen voorbij zijn. Het is jammer dat men 3 weken te laat aan het jonge duivenprogramma begint en daar 2 weken te vroeg mee stopt.

Als men nu nog niet inziet dat het altijd dezelfde groep liefhebbers is die er nog niet klaar voor zijn… Al begint men in september met de jonge duiven, die categorie zal alsnog te laat beginnen met opleren en er nog niet klaar voor zijn door allerlei bijzaken.