Onderzoek deel #2

Brabant 2000 en Zeeland zijn een onderzoek gestart. Ze moeten wat, maar of ze hier iets mee opschieten…? Het water en voer worden bekeken. Nou, ik kan je vertellen dat ongekoeld water binnen enkele uren erg slecht is met dit weer. Met het voer zal weinig mis zijn, mits dat droog lag.

Op eigen hok is de helft van de vliegduiven uitgeschakeld. Zij lijken verbrand en hun eten komt er nog steeds onverteerd uit. Sommige duiven gaf ik enkele dagen een adeno pil met Belgasol, maar dat gaf geen verbetering. Ik zie weinig aan de duiven die per tiental vlogen, maar die waren binnen een half uur na de eerste thuis. Zij hebben natuurlijk ook in die container gegeten en gedronken.

Alle laatkomers zijn cru gezegd naar de klote en komen hier niet meer bovenop, vrees ik. Ik denk dat de werkelijke gevolgen pas over enkele weken zichtbaar zijn, omdat ik vermoed dat de duiven die er doorheen geraken, straks alsnog verspeeld worden.

Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te weten dat ’s middags met 30+ graden lossen de enige oorzaak is. Om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt, moet je het dus meer zoeken in een ‘functie elders’ voor de lossingsverantwoordelijke, denk ik. Het lijkt er echter op dat ze deze persoon willen ontzien.

Het plezier is bij veel liefhebbers weggevaagd, ook mijn hok is fiks door elkaar gehusseld. Een half hok is leeg, die duiven zitten apart. Niet iedereen heeft de ruimte of middelen om 100+ duiven te houden, al valt tegen zulke beslissingen ook niet te kweken, natuurlijk.

Zoals met elke rampvlucht zijn er ook hokken die de dans ontspringen. Zij hadden hun duiven vrij snel thuis en daar mankeerde amper iets aan. Het is zoals ik pas geleden schreef, de hokken in forme ontvangen vaak de grootste klappen bij een slecht verlopen vlucht.

Hier is het dus puinruimen en kijken hoe we een vervolg kunnen geven aan dit seizoen. Er gaan nu in ieder geval 18 duiven naar Pont-Sainte-Maxence, 19 duiven krijgen een week rust en 10 duiven zijn definitief uitgeschakeld voor dit jaar. Mijn aandacht verschuift grotendeels naar de jonge duiven, daar word ik langzaamaan strenger wat betreft de selectie.

Het is dus inderdaad een kwestie van continu opbouwen en daarvoor is een sterk kweekhok een must. Ook in dat kweekhok moeten elk jaar duiven vervangen worden. Bijhalen of samenkweken ben ik nu niet meer van plan. Ook al kwamen die uit superduiven, de meeste vielen door de mand.