Gekookt!

De meeste duiven zijn gekookt door de hitte van de afgelopen dagen. Ze zitten er ontredderd bij in het hok. Ik heb ze bij thuiskomst meteen enkele minuten in een emmer koud water gehouden om hun lichaam af te koelen.

Ze krijgen nu de gehele week Naturaline in het water en geen elektrolyten. Enkel water is funest, ze drinken dan teveel en kotsen of poepen dat gewoon uit. Ze kunnen ook de gehele dag van de NPO-mix pakken, maar ze eten nog niet veel.

De duiven blijven nu binnen met deze warmte, geen training dus de komende dagen. Verder krijgen ze elke dag uit de mineralenemmer met daaroverheen de roze poeder van Mariën.

Hier zeker geen medicatie met deze temperaturen, ook al hebben ze net 3 dagen mand gehad. Ook geen eiwit-/ of vitaminepillen of wat dan ook. Hun ingewanden zijn momenteel verstoord en moeten eerst tot rust komen.

Uiteraard blijven de duiven die ‘s middags gelost zijn thuis aankomend weekend. Ik mis er op dit moment nog één en mag daarmee absoluut niet klagen, als ik andere liefhebbers hoor.

Het is aan de afdeling om in te grijpen en pas op vrijdag in te manden en de vlucht zeker 100 km in te korten, net als de nog te vliegen dagfond vluchten. Dit seizoen is simpelweg te zwaar voor de duiven. Kopwind, oost- of zuidoostenwind is niet zo erg, maar deze hitte en droge lucht zijn er teveel aan.

Tenslotte ben ik benieuwd in hoeverre dit gevolgen heeft voor de lossingsverantwoordelijke, want naar verluidt werd er op eigen houtje beslist en werden alle adviezen van anderen – ook die van het IWB – niet eens aangehoord. Mijns inziens past dat niet meer bij de moderne duivensport.

Wat is er verkeerd aan wat advies in zulke noodsituaties of even in contact treden met enkele duivenliefhebbers? Zij kunnen je bijvoorbeeld vertellen dat je met zulke hitte altijd voor 08.00u moet lossen. In ieder geval niet na de middag met 30+ graden, nadat je er net 400 km mee hebt gereden.