Hitte

De zomer heeft ons kikkerlandje eindelijk gevonden. Zaterdag lijkt de wind te veranderen naar de westkant met stukken noordwest en zelfs zuidwest.

Met de wind heb ik nooit rekening gehouden, niet met opleren en al helemaal niet met inkorven. Op afstanden boven de 400 km maakt de wind ook niet veel meer uit, het draait dan om kwaliteit en conditie.

Als liefhebber moet je ervoor zorgen dat het je duiven aan niets ontbreekt, dat ze gezond zijn en altijd voldoende brandstof in de tank hebben.

Hier vliegen de duiven elke week wedstrijden en daarom trainen ze nu haast niet meer aan huis. Op zondag en maandag überhaupt niet meer. Andere mensen laten ze tweemaal daags los voor ‘extra conditie’, maar ik zie daar geen meerwaarde in. Die conditieopbouw moet in orde zijn nog voordat de vluchten beginnen. Als ze het enkele keren taai krijgen, volgt de conditie vanzelf.

Vluchten onder de 400 km zijn vaak voor duiven die met minder vetten of eiwitten toekunnen. Duiven die men elke week speelt, hebben een goede begeleiding en rust nodig. Daarom gaat hier nu dagelijks Octavit en Origanum Red over het voer, zelfs op de dag van inkorven.

De jonge duiven zitten nu op 30 km, verder gaan ze niet. Ook daar zie ik het nut niet van in. Ze worden vanaf nu tweemaal per week op 30 km gelost, dat gebeurt nog zeker zo’n 10x waarvan verschillende keren één voor één los.

De jonge duiven worden komend weekend met een dode entstof tegen paratyfus gevaccineerd. Althans, als die op tijd binnen is. Zij gaan nu hele dagen naar buiten, wat eind deze maand verandert in eenmaal daags een uur verplicht, waarbij ze zullen moeten luisteren. Ze worden tegen die tijd ook nog een keer grondig tegen het licht gehouden.