Statement

Bij ons korten ze de wedvlucht van aankomend weekend in met maar liefst 32 km. Ik weet niet of die kleine 20 minuten vliegen nou zo´n verschil maakt. Dat men daarvoor nieuwe losvergunningen en allerlei mailverkeer gaat optuigen, begrijp ik niet echt.

Hier in Brabant raakten diverse liefhebbers hun 1e getekende duiven kwijt, waaronder ikzelf. Duiven vliegen met een noordoostenwind vaak laag, dus ik verwacht dat er hier en daar nogal wat in de draden zijn gevlogen.

Afgelopen dagen ontvingen we weer veel mails van afdelingswinnaars die onze mengelingen en bijproducten gebruiken. Maar ook veel mensen die me vragen wat te doen, omdat het niet wil draaien of de duiven niet aan kop vliegen. Als ik het wist, zou ik het je vertellen. Bij Jan loopt het ook niet en ik heb geen idee waarom.

In de afgelopen 2 weken heb ik zes duiven verspeeld waarvan vijf al eens top 10 NPO hebben gewonnen. Hiermee moet je om kunnen gaan, want dat is duivensport. Je moet verder met de duiven die je nog hebt.

De jonge duiven worden wel gewoon opgeleerd met deze koude noordoostenwind, maar niet verder dan 15 km. Het is beter om ze niet te ontmoedigen, het duurt immers nog lang genoeg.

Dat er nu zoveel duiven wegblijven heeft ook met het jonge duivenprogramma te maken. Onze duiven worden in hun eerste levensjaar onvoldoende hard gemaakt, het ontbreekt aan noemenswaardige afstanden. Vervolgens blijven ze als jaarling dus weg naarmate het zwaarder wordt.

Tenslotte zijn er nog liefhebbers die schrijven dat jonge duiven niet te ver mogen vliegen, terwijl zij hun eigen jongen naar eenhoksraces in het buitenland sturen van 500+ km in bloedhete temperaturen. Mag ik mij daaraan ergeren?