De start

Aanstaande zaterdag is de eerste prijsvlucht. Mijn twee achterblijvers arriveerden op zondag en krijgen nu een weekje rust met hun partner. De rest gaat weer de mand in voor een vlucht van 143 km met waarschijnlijk een zuidoostenwind. De voorspelde zomerse temperatuur blijft vooralsnog uit.

Iemand mailde mij dat hij afgelopen weekend 8 van de 26 duiven was kwijtgeraakt, terwijl ze er goed uitzagen. Mocht dit alleen bij hem het geval zijn en bij de andere in de vereniging niet, dan twijfel ik toch of ze gezond waren.

De jonge duiven krijgen in de komende weken hun pokkenenting. Meestal komt daar nog een terugslag op. In principe zou ik ze dan vanaf eind mei kunnen gaan opleren.

De dagen en weken lijken steeds sneller voorbij te gaan, het is dus tijd om je te gaan focussen. Vanaf eind mei beginnen voor mij de mooiste vluchten.

Met deze korte vluchtjes ben je afhankelijk van de wind en de lossing. Aan welke kant van de wagen jouw vereniging zit, speelt een grote rol op deze korte afstanden. Sommige verenigingen kunnen zo een geheel samenspel domineren.

De roofvogelaanvallen blijven maar duren. Bij een buurman richten ze elke dag een ware slachtpartij aan, soms zelfs twee per dag. We moeten met de natuur zien om te gaan, maar ik kan me goed voorstellen dat mensen hierdoor stoppen met duiven.

Bij mij zijn de jonge duiven ook erg schrikachtig geworden. Adeno komt nu steeds vaker voor en ik weet zeker dat dit komt door de vele aanvallen. Afgelopen zaterdag cirkelden hier zeven buizerds boven het hok, toen de duiven aan het vallen waren. Dit hadden we nog nooit gezien.

Die kromsnavels hebben geen natuurlijke vijanden meer en zijn de afgelopen jaren massaal uitgezet, volgens mij. Al het jonge grut aan pasgeboren vogels, eenden, patrijzen, konijnen etc. ruimen ze op. Of je daarmee nu de natuur in zijn glorie laat herstellen, waag ik te betwijfelen.

Een andere mailer vroeg of ik de oude duiven midweeks nog wegbreng. Nee, want ik zie daar geen meerwaarde in. Als ik alleen vitesse zou spelen, dan wel.

Mijn oude duiven trainen nu eenmaal per dag een uur op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Bij twee nachten mand vervalt de donderdagtraining, vanaf dan trainen ze dus driemaal per week een uur.