Vanzelfsprekend

Iedereen praat nu over hoe de kweek gaat. Bij mij verloopt het kweekseizoen prima, ik heb daar zelden of nooit problemen mee. Uiteraard is hier ook wel eens een ei of koppel onbevrucht en komt er wel eens een jong niet naar mijn zin op.

Als ik er 100 ring, zijn die natuurlijk niet alle 100 perfect. Mezelf voorliegen kan ik niet, daar ben ik te realistisch voor. Uiteindelijk gaat het om een handjevol duiven dat het verschil gaat maken, dat is nooit anders geweest.

Het is belangrijk om een goede voorbereiding te treffen richting de kweekperiode. Hier hoort vanzelfsprekend een goede basisgezondheid bij en die bewerkstellig ik met de eigen productenlijn.

Je moet ook kunnen zien of de duiven er klaar voor zijn. De andere dag moet alles met elkaar in goede harmonie gekoppeld zijn. Duiven die elkaar aanvallen tijdens het koppelen, zijn er nog niet klaar voor. Duiven die in andere bakken vliegen om alles kapot te vechten, ook niet.

Rond april maak ik nog tien mooie koppelingen van wat ik denk dat mijn beste duiven zijn. Uit de jongen daarvan selecteer ik enkele duivinnen om het kweekhok aan te vullen.

Zoals meermaals vermeld hebben mijn beste kweekduiven nooit gevlogen, dat waren zomerjongen uit speciaal daarvoor gemaakte koppelingen. Die moeten uiteraard perfect van bouw zijn en ze moeten me meer dan 100% aanstaan, wil ik ze op de kweek zetten.