02 mrt Hoe trainen de duiven?
De bovenstaande vraag krijg ik met grote regelmaat, vooral aan het begin van een nieuw seizoen. In tegenstelling tot de meeste interesseert het me niet of ze wel of niet goed trainen. Sterker nog, ik laat ze los en ga weer verder met andere dingen. Ik zie mijn duiven zelden trainen.
Dat vele trainen vind ik overdreven en verspilde energie voor de duiven. Net als ik geen duiven wil die je met medicatie overeind moet houden, wil ik ook geen duiven die alleen kunnen presteren wanneer ze tweemaal daags 1,5 uur moeten vliegen en waar je nog 3x per week mee moet rijden. Er is meer in het leven dan alleen duiven.
Daarbij laat ik ze al heel mijn leven eenmaal daags los. De doffers zonder vlag met gesloten klep en de duivinnen een uur verplicht met vlag. Op zondag vliegt hier niet één duif, datzelfde geldt voor de dag van inkorven.
Met een donderdag inkorving trainen ze dus maar 3x een uur, namelijk op maandag, dinsdag en woensdag. Meer hoeft dat ook niet te zijn. Ik heb het vaker geschreven, de duiven moeten wennen aan de liefhebber en niet andersom.
In het opleren van oude duiven verspil ik ook geen moeite. Eenmalig naar 35 km en vervolgens mee met de eerste prijsvlucht van 143 km. Ik vind dat ze zich op de wedstrijden in conditie moeten vliegen. Gelukkig zijn die er elke week tot halverwege september. Mits gezond, natuurlijk!
Erg ingewikkeld is het allemaal niet. Goede duiven en een consequente, goede verzorging. Het klinkt cliché, maar helaas kan ik het niet ingewikkelder maken.
In het verleden heb ik meerdere topduiven gehad waarvan het gros amper trainde aan huis. Daartegenover heb ik ook elk jaar enkele duiven die niet uit de lucht te krijgen zijn, maar het in het weekend laten afweten.
Mensen met mooie verhalen dat hun duiven urenlang aan een stuk trainen, laat ik dus maar praten. Ik heb liever dat ze in het weekend goed hun best doen dan doordeweeks. Het zijn ook vaak dezelfde personen die van een trainingsvlucht vroeg zitten, maar van een prijsvlucht laat.