new-rossi

Genen

In al die jaren zijn er heel wat duiven te vroeg uit de selectie gezet. Ik heb bijvoorbeeld duiven die op het vlieghok niet voldeden naar Jan gebracht, waar ze uitgroeiden tot zijn beste kwekers.

Er zijn ook jongen uit mijn beste kwekers naar Jan gegaan, waar ze de eerste jaren niets voortbrachten en later plots begonnen te kweken.

Ik heb ook duiven gekocht die in de eerste generatie geen enkel bruikbaar jong gaven, maar in de tweede generatie de ene na de andere.

De laatste jaren zijn de jongen die ik zelf niet kon plaatsen, na het vliegseizoen naar andere liefhebbers gegaan. Daar hebben zij inmiddels meerdere toppers uit gekweekt.

G. Everts en zoon Frank bijvoorbeeld halen elk jaar enkele van die jongen op. Zij kweekten daar meerdere top 10 NPO-winnaars uit. Afgelopen seizoen ook weer een 1e tegen bijna 8.000 duiven.

Er zijn in al die jaren veel goede prestaties behaald op andere hokken. Ik won zelf 20 NPO-vluchten, maar mijn duiven hebben er op andere hokken meer gewonnen dan op mijn eigen hok. In meerdere landen ook nationale Asduiven en Olympiade duiven, zoals Hongarije, Italië, Wales, Roemenië, China en Taiwan. Vaak haalden zij hier zomerjongen.

Duiven die super vlogen, kunnen in de eerste generatie geen enkele bruikbare duif voortbrengen, maar in de tweede generatie wel. Duiven die niets op de wedvluchten presteerden, kunnen je beste kwekers zijn. Je kan van twee jongen uit een nest de mooiste kiezen, terwijl de andere de beste is.

Zo kocht Maarten Huijsmans hier ooit 10 jongen. Enkele voldeden super, waaronder zijn Claire. Andere werden weggedaan wegens niet goed genoeg en groeiden bij Stef Bals en Patrick Noorman uit tot bruikbare kwekers.

Genen zijn dus enorm bepalend. Wat er niet in zit, komt er nooit uit. Als het er wel in zit, is de kans groot dat het er in de eerste of tweede generatie uit komt. Met duiven weet je het natuurlijk nooit, vandaar dat ik me er niet aan waag om bij anderen te gaan keuren.

Daarbij is ook de liefhebber bepalend. Niet iedereen gaat op dezelfde (succesvolle) wijze met duiven om. Sommige maken zelfs keer op keer dezelfde fout. Vele waaien met alle winden mee en hebben geen vast vertrouwen in één systeem, soort duiven en/of helpende/begeleidende liefhebber.

Vanavond om 20.00u eindigt de bonnenverkoop van onze vereniging PV de Eendracht op TopPigeons. Hier zit ook een bon tussen van Jan Timmermans en van meerdere, sterk spelende liefhebbers in onze vereniging. De bon van Jan kan in Friesland of Noord-Brabant worden verzilverd.