Duivenmelkers

Wij duivenmelkers kijken toch vaak eerst naar onszelf, dat zit nu eenmaal in onze genen verankerd. Wanneer het dus bijvoorbeeld over spelverband of ligging gaat, proberen we daar zelf (onbewust) het gunstigst uit te komen.

Ik heb regelmatig goede en minder goede spelers aan de telefoon voor een kort praatje. Destijds ook een kampioen uit onze provincie. De man speelde super, maar heeft inmiddels al 15 jaar geen duiven meer.

Wanneer hij belde, duurde dat vaak 20+ minuten en ging het alleen over hemzelf. Hij vroeg nog snel hoe het met mij ging, om vervolgens aan te geven dat hij snel moest ophangen. Inderdaad, de goede speler zit vaak vol van zichzelf, maar in zijn geval was het ook wel begrijpelijk.

Sociale media en de woke-beweging waren toen nog niet in opkomst, maar hij moest het wel vaak ontgelden. Niet vanwege zijn goede spel, maar door afgunst. Hij werd ook nog eens door dieven belaagd en besloot uiteindelijk te stoppen.

Afgunst hoort er helaas bij. Over de kampioen wordt altijd geroddeld, over de minder goede speler praat men niet. Je moet hiermee om kunnen gaan, want het is van alle tijden en dat zal nooit veranderen.

Gelijkheid

Ik ben voor een A- en een B-lijst, in onze vereniging is die er al voor de overnachtliefhebber. De minder goede speler zou daar ook op moeten komen, zo kan hij beter worden beloond.

Bijvoorbeeld twee kampioenschappen per categorie voor de B-lijst en één kampioenschap per categorie voor de A-lijst. De B-speler zou wel op de A-lijst vermeld moeten staan, maar andersom niet.

Ook in onze vereniging worden alle 1e prijzen door slechts enkele goed spelende hokken verdeeld. Met een A- en een B-lijst kunnen ook andere liefhebbers een 1e prijs winnen.

Zo denk ik ook over het spel met de duiven, men zou bijvoorbeeld 80 niet-overdraagbare wedstrijdringen per lid kunnen uitgeven van een bepaalde kleur. Daarnaast handelsringen van een andere kleur zoveel men wil, die dan niet aan de wedstrijden mogen deelnemen.

Er zou iets meer gelijkheid komen tussen de grote en kleine speler, alsook tussen de spelers met een groot en een klein budget. Ik vrees echter dat het nooit zo ver komt, maar de weg die we nu zijn ingeslagen, loopt ook een keer ten einde.