Lichting 2023

De jonge duivenhokken worden momenteel door 66 exemplaren bewoond. Van de tien beste koppels lopen er inmiddels vier.

Het kweekseizoen verloopt vlekkeloos, maar dat geeft geen garanties. We zien later pas wat de kwaliteit van deze duiven is. Duiven kweken is niet zo moeilijk, maar goede duiven kweken wel.

Datzelfde geldt voor kampioen worden. Eén keer lukt vele wel, maar kampioen blijven is andere koek.

Ik speel niet zozeer meer voor de kampioenschappen, want daar heb ik niet veel mee. Met de titel in ieder geval meer dan met de prijs die eraan hangt. Ik hoef niet zo nodig in de schijnwerpers te staan en ben in de winter liever thuis dan op een feestavond. Jan denkt daar min of meer hetzelfde over.

Ik hanteer één verzorgingssysteem dat elk jaar hetzelfde is. Hierdoor kan ik geen fouten maken. Dat ik voornamelijk met de jonge duiven al zo’n 30 jaar goed presteer, komt doordat dit mijn favoriete spel is.

Ruim 20 jaar terug riep men: “Laat hem dat ook maar eens met de oude duiven proberen.” Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Dat is 20 jaar later kennelijk nog steeds zo. Dat is dan de keerzijde van de medaille, terwijl ik de duiven toch echt alleen voor mijn eigen plezier heb.

Zowel bij de jonge als oude duiven geldt dat je er tijd voor moet hebben en er aandacht aan moet schenken. Natuurlijk is dat met een voltijdbaan moeilijker, maar er zijn genoeg liefhebbers die ondanks dat prima presteren. Vaak beter dan wanneer ze eenmaal met pensioen zijn en dus tijd genoeg zouden moeten hebben.

Mijn mening over zaken laat ik voortaan achterwege. Zo’n 20 jaar terug probeerde men met allerlei formules de goede spelers een hak te zetten. Het lukte echter nooit iemand om diegene met de wil om te winnen uit te schakelen. Daar kon men ook toen geen formule voor bedenken.